Jaap's Column

Niet kopen is de grote mode

Wat is er echt aan de hand met de Nederlandse economie, die nu alweer in een recessie zit? Dat is het grote gebrek aan optimisme bij de mensen in het land. Het nieuwe kabinet doet er weinig aan om daar verandering in te brengen.

 

Nederlanders kopen niet meer, je ziet het en hoort het overal. Dat is al een jaar of twee aan de gang, maar het wordt steeds meer mode. Met een levenshouding van ‘niet kopen’ hoor je er gewoon helemaal bij. Je straalt er iets mee uit van: laat ze daar in Den Haag maar bezuinigen, debatteren, verhogen of klungelen, ik voer gewoon mijn eigen beleid. Als ik niet koop heb ik geen last van de hoge BTW, ik brei wat aan m’ n spaartegoed en verder zoeken ze het daar maar uit. Niet kopen is cool, ook al omdat we in de afgelopen 15 jaar al zoveel gekocht hebben.

Het Niet Kopen, zie je overal om je heen. De voetbalstadions zitten niet meer vol, maar de bossen met hun gouden herfstkleuren in de weekeinden wel. De bossen zijn gratis, al zal de nieuwe duurzame bomenbelasting niet lang op zich laten wachten.

In warenhuizen en winkels is het veel kijken en weinig kopen. Mensen letten overal op. Dat ze niet te lang bellen, dat ze niet te hard rijden, want tien kilometer harder op de grote weg betekent 10 procent meer benzine of diesel. Let er maar eens op, hoeveel mensen er 100 rijden op stukken waar je 120 mag.

Bij ouderen gaat het vanzelf, ze herinneren zich nog van vroeger hoe je dat doet, niet kopen. Jongeren moeten er nog wat aan wennen. Maar ze leren snel. Op=Op staat niet alleen op de winkelruiten, maar geldt ook voor hun eigen portemonnee.

Deze recessie is anders dan alle voorgaande die we kennen. Niemand ziet deze recessie als iets dat geleidelijk verdwijnt, waarna er weer een nieuwe periode van voorspoed verschijnt. We maken Nederland sterker en socialer, zeggen de politici aan het roer.  Maar niemand ziet hoe dat gaat werken, met de Zuidelijke Euro als een blok aan ons been.

Nederland wordt een beetje Spanje, maar dan zonder zon, hoorde ik laatst zeggen.

Spanje, waar je zelfs de notaris zwart moet betalen.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »