Jaap's Column

In Zwitserland is de economische crisis ook te zien, maar anders…

In landen als Portugal, Spanje en Griekenland zie je de crisis in het straatbeeld. De stranden zijn er leger, het driegangen menu is goedkoper, de huizen zijn er te koop. In een niet-euroland als Zwitserland zijn de gevolgen ook te zien. Daar zijn de Nederlanders verdwenen.

 

Zoals altijd ziet Zwitserland er blakend uit. Het gras van de bergweides is er weer groener dan elders, de bergen liggen er mooi bepoederd bij. De steden zijn weer vaker ondertunneld, zodat doorgaande uitlaatgassen de oude centra niet kunnen vervuilen. De parkeergarages zien eruit als showrooms, de parkeerplekken zijn er lang en breed. Er staan auto’s die je hier niet ziet, de sportwagen van Bentley, de Ferrari met de doorkijk motorkap. In de meren zwemmen de vissen met een glimlach.

De straten van een oude stad als Bern, zijn overvol. Toeristen vergapen zich aan de eeuwen oude panden, die tot de laatste steen gerestaureerd zijn. De traditionele Bernse beren zitten niet meer in hun benepen kuil. Voor hen is een verblijf ingericht aan de oever van de Aare, die langs de stad stroomt. De beren hebben er hun eigen zwembad. Het zijn zeer verwende beren.

Wat opvalt is dat er vooral veel Koreanen, Japanners en Chinezen onder de bezoekers zijn. Ze zijn welkome bezoekers om een stukje Zwitsers handwerk te kopen. Een beeld, horloge of sieraad. 

Maar wat ook opvalt is dat Zwitserland inmiddels zo’n beetje de enige plaats op aarde is, waar je geen Nederlanders tegen komt. Nederlanders houden van aanbiedingen en die zijn er in Zwitserland niet meer te vinden. Velen zullen zich nog herinneren dat de frank ten opzichte van de gulden 1,25 deed. Later werd dat 1,40, maar nu loopt de koers al aardig naar de prijs van de euro toe. Het afgelopen jaar is de frank 20% duurder geworden ten opzichte van de euro. Dus ondanks dat het driegangen menu er ongeveer dezelfde prijs heeft als in 2010, is de vakantie er voor de euroklant toch 20% duurder geworden.

In de winkels kan je ook goed zien dat de frank sterker is dan ooit. Geïmporteerde eurokleding hangt zwaar afgeprijsd in de etalages, ondanks dat de kranten klagen dat de winkeliers hun kortingen niet doorgeven aan de klant.

De Zwitserse crisis is een beetje de omgekeerde wereld. Ze hebben Nederlanders en Duitsers ingeruild voor Koreanen en Chinezen. De Zwitsers zelf vliegen graag voor een koopje naar Spanje of de Verenigde Staten, want zoals bekend is de dollar ook niet meer van staal.

Maar toch, de Zwitsers zijn er niet gerust op. Ze hebben natuurlijk altijd wel geweten dat het met de euro niks zou worden. Maar zo hoeft het toch ook weer niet. Straks kunnen alleen nog maar Zwitsers een Zwitserse vakantie betalen. Maar die doen dat niet, want hun munt is overal elders in Europa goud waard.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »