Jaap's Column

Hervormen en kapot bezuinigen, hoe gaat dat eigenlijk?

Ik kan twee woorden niet meer horen. Dat zijn hervormen en kapot bezuinigen. Het zijn twee lege hulzen, waarmee economen, politici en lobbyisten aangeven dat ze heel ver afstaan van het gewone dagelijks leven.

Als de econoom, politicus of lobbyist het echt niet meer weet, dan zegt hij dat het kabinet moet hervormen. Maar wat is dat, hervormen, waar doe je dat, met wat en hoeveel levert dat op?

„Nou eh, dan denk ik aan de hypotheekrenteaftrek, daar moet nu echt wat mee gebeuren.”

En wat moet er dan mee gebeuren?

„Nou afschaffen, want de huizenmarkt zit vast. Maar niet ineens natuurlijk, maar heel geleidelijk natuurlijk, dat is beter voor de huizenmarkt.”

Maar dat ‘heel geleidelijk’ levert op de korte termijn natuurlijk niets op?

„Nee, maar op de lange termijn wel. We moeten de economie niet kapot bezuinigen natuurlijk. Dat zou Europa ook niet willen.”

En wat bedoelt u met kapot bezuinigen. De overheid geeft nu al zo ‘n 25 miljoen euro teveel uit. Die investering levert kennelijk niets op. Het omgekeerde zal dan toch ook wel meevallen?

„Nee, nee, het is beter dat we hervormen.”

Wat wilt u dan nog meer hervormen?

„Nou de duur van de WW, die is soms wel 38 maanden, dat is geen prikkel om weer nieuw werk te zoeken!”

Maar voor 38 maanden WW moet je eerst 38 jaar gewerkt hebben! Die mensen zijn achter in de 50!

„Hervormen van de arbeidsmarkt is belangrijk, we moeten daarnaast het ontslagrecht versoepelen.”

Maar mensen krijgen tegenwoordig toch al helemaal geen vaste aanstelling meer. Wat moet er nou nog versoepeld worden.

„Ja moet u eens goed luisteren. We moeten de economie bezuinigen en niet kapot hervormen, ik bedoel eigenlijk niet kapot maken door hervormingen, in elk geval niet bezuinigen waar mijn kiezers last van hebben, dat bedoel ik eigenlijk.”

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »