Jaap's Column

De kids weten alles van het schenkrecht….

Ik krijg steeds meer mails met vragen over erfrecht en schenken. Komt dat door de vergrijzing, de hoge erfbelasting of is het geld-voor-later een normaal gespreksonderwerp geworden aan de koffietafel?

Misschien wel tot en met de jaren negentig van de vorige eeuw was het spreken over de erfenis een taboe. Kinderen hielden het wel uit hun hoofd erover te beginnen, want dan leek het net of je het niet erg zou vinden als...

En ouders zelf vonden het ook allerminst nodig hun kinderen te informeren over hun bankrekeningen. Ze stonden op het standpunt dat ze hun geld maar zelf moesten verdienen, zoals zij ook hadden gedaan. Die erfenis, die komt wel.

Maar de tijden zijn veranderd. De kinderen zijn 'de kids' geworden, die het maar zwaar hebben met het startsalaris en hun eerste huis. Bovendien is de (schoon)dochter twee dagen minder gaan werken, hetgeen de tweede vakantie wel eens in gevaar kan brengen. Het leven is zo duur voor die jongens. Dat de ouders het 'uit eten gaan' eigenlijk te duur vinden en dat beperken tot enkele hoogst noodzakelijke feestelijke gelegenheden en dat de kids dat gewoon twee keer per week doen 'omdat ze elkaar toch ontmoetten in de stad', doet niet ter zake.

De nieuwe keuken, auto of wasmachine brengen het gesprek aan de koffie- of eettafel tegenwoordig bijna automatisch op het schenkrecht en vooral het feit dat er jaarlijks 5000 euro netto naar de kids overgeheveld kan worden. Ouders doen dat graag, want voor de kinderen, daar doe je het voor. Hun ouders hadden er waarschijnlijk ook zo over gedacht, maar dat gevoel nou niet direct aan een belastingvrije schenking gekoppeld.

Zo stappen steeds meer mensen naar de notaris,  die ze vragen een testament te bouwen waarbij zo min mogelijk erfbelasting betaald hoeft te worden. Want ook dat zou de kids, waar je het in dat geval allemaal voor gedaan hebt, niet goed uitkomen.

Zoals wellicht bekend geeft de wetgever de erfgenamen eerst allerlei belastingvrije bedragen, voordat ze aangeslagen worden. Belastingvrije bedragen voor de langstlevende, de kinderen, de kleinkinderen.

Ah, dacht iemand, dan laat ik de kleinkinderen ook erven, tot het bedrag van hun vrijstelling, dan hoeven 'ze'' , dus kinderen en kleinkinderen, nog minder belasting te betalen. Maar laat bij de laatste wetswijziging het bedrag van de vrijstelling voor de kleinkinderen nou dermate zijn opgelopen, tot 19 000 euro per kleinkind, dat ze met de hele erfenis wegliepen?

Wat nu, schreven de kinderen, dus de ouders van de kleinkinderen, zo heeft moeder het nooit bedoeld....

Moraal van dit verhaal: begin nooit aan een testament waarvan je zelf de gevolgen niet kunt overzien en laat de kids weer kinderen worden, die hun dinertjes buitenshuis best zelf kunnen financieren.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »