Vraag & Antwoord

De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

Consumenten vraag:

Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken zijn. Weet u hoe dat zit?

Jaap’ antwoord:

Een gratis mobieltje bestaat niet en heeft ook nooit bestaan. Je leent de kosten van de telefoon voor 30 of 40 euro per maand. Dat bedrag wordt bij de abonnementskosten opgeteld. Dan lijkt het wel of je telefoon gratis is, maar je betaalt er vaak 24 maanden een bedrag van enkele tientjes voor.

Je kunt de telefoon natuurlijk ook gelijk afrekenen. Dan betaal je alleen abonnementskosten en zijn je maandelijkse lasten duidelijk lager. Het is maar waarvoor kiest. In beide gevallen betaal je de kosten van het mobieltje van 700 of 800 euro. Dat is veel geld om ineens op te hoesten.

Je ziet het verschil goed als je na de vaste periode gewoon doorgaat met je oude mobieltje. Dan betaal je alleen nog het abonnement en liggen de totale belkosten dus een stuk lager.

Sinds enkele maanden is het  beter zichtbaar dat je het geld voor een mobiele telefoon leent en dat het dus niet alleen abonnementskosten zijn. Telefoonbedrijven als KPN en Vodafone moeten  de klanten daar  met de bekende waarschuwing Let op, geld lenen kost geld, op wijzen.  Dat komt omdat ze zich sinds mei moeten houden  aan de regels van de Wet op het Financieel toezicht (Wft).

Dat heeft ook tot gevolg dat de lening geregistreerd wordt bij het Bureau voor kredietregistratie  (BKR) in Tiel. Als je niet veel andere leningen hebt lopen, geeft dat niks. Het bedrag zal een eventuele hypotheek niet in de weg zitten. Maar dat wordt anders als je op achterstand komt met de betalingen. Die gaan ook naar de BKR en daar kunnen banken wel een beetje van schrikken.

Als je al veel schulden hebt staan bij de BKR, is het mogelijk dat het telefoonbedrijf zegt dat een lening voor een nieuw mobieltje niet mogelijk is.

Mocht het telefoonkrediet lager uitvallen dan 250 euro, volgt er geen registratie in Tiel. Maar de meeste mobieltjes zijn veel duurder.

Meer vraag & antwoord

29 Mar 17
Korting van de btw, wat houdt dat in?
03 Aug 16
Hoe begin ik met m’n ouders een gesprek over de erfenis?
15 Jan 16
Waarom worden mijn ouders zo zuinig
Meer Vraag & Antwoord artikelen »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »
Jaap's Column

Jaap's Column

Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener

Het ligt politici in de mond bestorven: dit is goed voor de werkgelegenheid… Ze zouden wat beter om zich heen moeten kijken. Dan zien ze dat deze werkelijkheid van weleer, ons eerder in de weg staat, dan vooruit helpt....

Lees column »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »