Jaap's Column

Wordt de wereld steeds slechter, of is er wat anders aan de hand?

De wereld zit vol met (politiek) onheil. De ene ramp siddert nog na, als de andere zich in volle omvang openbaart. Zijn dit hele slechte tijden, of is er misschien iets anders aan de hand?

Bijna elke maand komt er een bericht uit India, waar groepen vrouwen verkracht en vermoord worden. Veel mensen reageren daar geschokt over, want ze kennen India eigenlijk alleen als een keurig land. Daar wonen veel Hindoestanen en dat zijn vreedzame mensen.

Het is een oppervlakkig beeld van een land dat van corruptie aan elkaar hangt. Je hoort wel eens iets van economische opgang, maar voorlopig komt het voor dat zelfs mensen met een baan in een doos slapen.

Het is aan te nemen dat die verkrachtingen van ‘kastenloze’ vrouwen altijd al hebben plaats gehad.  Maar er is een grote verandering met vroeger: de omgeving van de slachtoffers hebben machtige nieuwe wapens: de mobiele telefoon, facebook en twitter.  Ze zijn in staat de wereld te laten weten welke vreselijke dingen er in hun grote donkere land gebeuren.

Tot het jaar 2000 konden verkrachters, terroristen, criminelen of wat dies meer zij, wegkomen met hun daden als ze die tenminste een beetje in de luwte van een afgelegen gebied pleegden.

Maar inmiddels hoeft niemand meer te wachten op een journalist of cameraman, om z’n verhaal te kunnen doen. Iedereen kan zelf z’n nieuws de wereld insturen. Dat is de reden dat de verkrachtingen in India nu hier op het scherm komen. En de daders veroordeeld worden.

De razendsnelle communicatie zorgt er ook voor dat de wandaden die gepleegd worden in het Midden-Oosten, sneller en met meer details aan het licht komen. Ook het Ebola virus staat met enkele tientallen slachtoffers in het brandpunt van de belangstelling. Moeten passagiers uit Nigeria nog wel in de publieksruimten van Schiphol worden toegelaten?  Een huisarts zei me onlangs: de mensen zouden eens moeten weten hoeveel mensen jaarlijks in Nederland overlijden aan de gewone griep. Dat zijn er duizenden…..

De zeeën gaan hoog als het gaat om nieuws, zeker nu de luchtaanvallen, grondoorlogen, executies of bombardementen bijna rechtstreeks op Nederland 1 worden uitgezonden.

In een wereld vol fototoestellen, camera’s en zenders, komen er zaken boven water die vroeger onbesproken bleven. Dat is een goede zaak, maar betekent niet dat ze er vroeger niet waren.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »