Jaap's Column

Willen we ons pensioen ècht ruilen met de Grieken…

Nederland heeft met afstand het beste pensioenstelsel ter wereld, de pensioenfondsen zijn rijker dan ooit en toch is er paniek over de toekomstige uitkeringen. Hoe is dit te rijmen?

Voor de kredietcrisis hadden de pensioenfondsen samen 200 miljard euro om daar huidige en toekomstige uitkeringen mee te doen. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 240 miljard. Dat zijn natuurlijk dagkoersen, omdat een belangrijk gedeelte van dat vermogen belegd is in aandelen en obligaties. Die hebben een koers en die is vandaag hoger dan morgen en andersom.

Waarom dan die paniek? Dat komt door de lage lange rente. Daardoor moet het bedrag dat pensioenfondsen per persoon klaar moeten hebben staan voor iemand die 65 wordt, hoger zijn.  Je kunt zeggen dat de pensioenfondsen bijna onmetelijk rijk zijn, maar nog niet rijk genoeg om de stijgende verplichtingen bij te houden.

Maar aan deze degelijke systematiek van ‘reken je arm’, zitten merkwaardige kantjes. Als je het over de lijn van die lage rente bekijkt, staan de pensioenfondsen er in Griekenland veel beter voor. Daar is door het slechte economisch tij de lange rente heel hoog. Ondanks de daar schraal gevulde pensioenpotten, is de dekkingsgraad er hoog.

Geen probleem dus daar, tot het moment natuurlijk dat het land z’n begrotingstekort op orde krijgt. Dan zakt de rente en stort de dekkingsgraad naar beneden….

De afgelopen tientallen jaren is het op en af gegaan met de Nederlandse pensioenfondsen. Als de dekkingsgraad hoog is verneem je daar weinig over, wordt de dekkingsgraad laag dan klinkt de roep om maatregelen. Dan worden de uitkeringen niet geïndexeerd, komt er middelloon is plaats van eindloon of stijgen de premies.

Waar zal het deze keer op uitdraaien, waar is het deze keer om te doen? Ik denk dat de geesten rijp moeten worden gemaakt voor een langzame stijging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar, zodat deze in de pas gaat lopen met de toekomstige AOW.

Het ‘jezelf arm rekenen’ en alle publiciteit daarover van minister Donner, heeft een politiek tintje. Of willen we ècht ruilen met de Grieken?

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »