Jaap's Column

Wie moeten er straks werken in al die nieuwe kantoortorens van Rotterdam?

Flitsende kantoren van ING, Nationale Nederlanden, Unilever of RBS, met het prachtige nieuwe Centraal Station als uithangbord. Maar heeft iemand in Rotterdam er wel eens over nagedacht hoe ze die torens in de toekomst vol krijgen?

De omgeving rond het Centraal Station in Rotterdam is echt opgeknapt. Blinkend in het zonlicht, stralen kantoorkolossen de toekomst tegemoet. Het zijn geen kleine jongens die er hun intrek hebben genomen. Het zijn meest beursgenoteerde bedrijven, banken, verzekeraars, voedselproducenten, oliemaatschappijen. Ze worden afgewisseld met winkels, waar alles hip is: de broodjes, het kopje koffie, de kleding, tassen, schoenen, weer broodjes, weer schoenen. Prima.
Maar de vraag is of ontwerpers en investeerders niet teveel naar het heden en te weinig naar de toekomst gekeken hebben. Net kwam het bericht binnen dat de bank BNP Paribas 1600 werknemers zal ontslaan. De Rabobank, ING, Achmea, ach, welke verzekeraar dan ook, hebben er nog tienduizenden te gaan. Het heeft te maken met de toenemende automatisering, die de opmaat is naar de doe-het-zelf-maatschappij. Zelf je verzekering afsluiten, zelf je bankzaken afhandelen, je vakantie boeken, je abonnement kiezen of van afstand je koelkast kopen.
Via internet je paspoort of je rijbewijs verlengen, je hypotheek uitzoeken of je auto aanschaffen. Het kan allemaal, het gebeurt, in toenemende mate. De telefonische en schriftelijke klantenservice wordt vervangen door een handig stukje software, net als de marketing. Een druk op de knop van het online panel en je weet je wat de mensen van je nieuwe product vinden. Weinig is meer mensenwerk en daarom kan het bij de sales of personeelszaken ook wel een tandje minder.
Het is een publiek geheim dat de glimtoren van Nationale Nederlanden bij Rotterdam CS al voor eenderde leegstaat en dat de ING op zoek is naar een bescheidener omgeving. Dat heet maatschappelijk ondernemen. De luxe mag er niet meer vanaf spatten. Als sponsor van de KNVB hamert het bedrijf toch ook meer op het amateurvoetbal, dan op de dure sterren van het Nederlands elftal?
De grote, succesvolle uitgever Reed-Elsevier heeft bij het verlengen van zijn Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam, ook al een blik in de toekomst geworpen en huurt de komende tien jaar nog maar de helft.
De flitsende kantoren rond het Centraal Station in Rotterdam zullen overigens niet de eerste zijn die leeg komen te staan. Voorlopig profiteren ze nog van het hippe imago van de binnenstad. De wrange vruchten zullen eerst de grote ‘science’ parken aan de rand van de stad plukken. Het Rivium,  de locaties langs de snelwegen. Die zullen de gebouwenconcurrentie niet aankunnen.
De grote steden zullen zich moeten realiseren dat niet elke vierkante meter grond een moneymaker kan zijn. Ze kunnen hier en daar beter een parkje plannen. Daar zal altijd behoefte aan blijven.

 

 

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »