Jaap's Column

Met de huurtoeslag maakt de fiscus het wel erg leuk….

Er zijn genoeg dames van 92 die hun eigen administratie nog doen. In de toekomst komen daar nog veel meer bij, de Belastingdienst mag zich daar wel op instellen!

De dame waar het hier om gaat had uitgerekend dat ze recht had op huurtoeslag en had dat ook aan de Belastingdienst laten weten. Ze had er ook een banknummer bijgevoegd, waar de maandelijkse toeslag op gestort kon worden. Prima zo, alleen ze had in het banknummer een klein schrijffoutje gemaakt, ze had een 1 voor een 7 verwisseld.

De vergissing zou grote gevolgen hebben. De Belastingdienst maakte het bedrag over, maand na maand, jaar na jaar, maar het kwam terecht bij Paul Bos Optiek in Den Haag. En laat nou juist Paul Bos dat geld goed kunnen gebruiken!

Intussen ging de oude dame door met haar gewone leven en vergat de huurtoeslag volkomen. Het was ook meer een recht dat ze geclaimd had, dan dat ze het geld zo hard nodig had, terwijl de meneer van de brillen er echt om zat te springen.

De tijd ging voorbij, tot de oude dame naar een verzorgingshuis ging. Haar zoon vond dat een goed moment om de administratie over te nemen. Op een druilerige zondagmiddag ontdekte hij op de eerste plaats dat moeder wel huurtoeslag had aangevraagd, maar dat het geld nooit gearriveerd was. Hij rekende uit dat ze nog recht had op 5500 euro.

Het duurde dan ook niet lang of de zoon stortte zich in het 0900-geweld van de Belastingtelefoon en kreeg te horen dat het geld keurig was overgemaakt. Weliswaar naar de Paul Bos Optiek in Den Haag, maar toch. Daar moet u dus wezen, kreeg hij te horen. Maar Paul B. had het al jaren moeilijk en zijn optiek was inmiddels failliet gegaan, daar was in elk geval niks te halen.

Daar zat de zoon. Hij meldde zich nog wel bij de belastingklachtendienst, maar die wees hem er fijntjes op dat zijn oude moeder het foutje hoogstpersoonlijk zelf gemaakt had.

Maar de echte pech komt nog. Het is bekend dat de computers van de Belastingdienst niet vlot draaien, maar begin dit jaar hadden ze toch ontdekt dat de oude dame eigenlijk helemaal geen recht op huurtoeslag had gehad. Haar inkomen was te hoog! Of ze maar wilde terugbetalen: 5500 euro, en nog wat rente.

Nu loopt de brievenbus van de zoon langzaam vol met toeslagvorderingen, zoals dat heet. De eerste aanslagen heeft hij maar betaald, om z’n moeder niet in de problemen te brengen. Maar intussen vliegen hem de rekeningen om de oren, uit Enschede en Utrecht…

Ik heb de Belastingdienst er naar gevraagd, maar hun antwoord lag voor de hand: nòg leuker kunnen we het niet maken.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »