Jaap's Column

Kerstverlichting is niet asociaal!

Ondanks de groene golf die over Nederland rolt hebben mensen het recht anders te denken over milieu en duurzaamheid. Wie een Jacuzzi of SUV heeft, moet zich tegenwoordig bijna schuldig voelen over zijn 'vervuilende gedrag'.

Ineens is Nederland groen. Uitbundige kerstverlichting is in de ogen van sommigen verspillend. Grotere auto's zaten al in het verdomhoekje, het hebben van een terrasverwarming is inmiddels asociaal. Een hele grote bank serveerde hun duizenden medewerkers een milieuvriendelijk kerstpakket met bio-limonade en groene thee. De Belastingdienst zegt 'nee tegen CO2' en vervangt de huidige 1250! dienstauto’ s de komende jaren door hybride en A-label energiezuinige voertuigen. De Rabobank wil dit ook doen. Femke van Groen Links rijdt al in zo'n auto. Je kunt geen pen in je hand houden of deze is klimaatneutraal. Er is een milieuakkoord gesloten op de milieutop op Bali, al is het niet zo duidelijk wat eigenlijk besloten is. Je had er in elk geval de goeden (Al Gore en alle Europese ministers) en de kwaden (China en George Bush).

Verlichte sportvelden

De groene golven gaan zo hoog dat je met ogen in je rug in je SUV of Jacuzzi stapt en wat zouden je buren vinden van je boom die je al jaren versiert met een dertig meter lange lichtslang? Waarom stookt oma eigenlijk de kamertemperatuur op tot 23 graden? Waarom zijn al die duizenden sportvelden in Nederland avond-aan-avond verlicht voor trainende junioren en veteranen? Kan dat niet wat minder. Waarom is dat zwemparadijs tropisch, voel je de lekkere warmte van de V&D al op straat? Ajax uit de Europacup, wat scheelt dat niet aan licht?

Zonde dat de gemeente weer een weiland bouwrijp maakt, er honderden kantoorgebouwen ontworpen, gebouwd en ingericht worden. Is dat nou wel nodig, een elektrische zaag, boor, bladblazer. Dat deden we vroeger toch met de hand?.

Zonde ook, hoorde ik, dat mensen doperwten in glas kopen en niet in blik. Glas is zwaarder en daarom milieuonvriendelijker in het vervoer.

Niemand kan het begrip klimaatneutraal uitleggen

Het aantal goede duurzame politici en ambtenaren groeit snel, bijgevallen door slimme ondernemers en managers. Ze maken gebruik van hun positie mensen tot ander (koop)gedrag aan te zetten. Als standwerkers vertellen ze echter halve waarheden en zijn ze meesters in het weglaten van feiten. Hybride auto's met hun zware dure accu's zijn helemaal niet milieuvriendelijk, groene thee is gezond, maar verspillend als je er niet van houdt. Het besparen op je tuinverlichting is mooi, maar de Nuon moet wel z'n omzet halen, anders vliegen er mensen uit. Het begrip klimaatneutraal kan niemand uitleggen, temeer daar helemaal niet vast staat wat precies de oorzaak is van de mogelijke opwarming van de aarde.

Het PvdA-kamerlid Diederik Samson raadde mensen aan het 'met hun consumptiedrang' wat kalmer aan te doen. Dat durft een politicus alleen te zeggen in een periode van economische groei. Want als de mensen geen auto's, machines of bubbelbaden meer kopen zakt de economie in elkaar. Met alle gevolgen voor het milieu. Dat weten ze vooral in China, waar ze elke week een nieuwe kolencentrale openen. De schoorsteen moet roken, is hun devies.

Neem elkaar niet de maat

Het is natuurlijk prima als mensen zuinig omgaan met gas en stroom. Maar misschien is het nog beter om de groene zin van de groene onzin te scheiden en elkaar niet de maat te nemen op het gebied van duurzaamheid. Zodat voorkomen wordt dat ook in dit dossier een afstand tussen geëngageerde politici, ambtenaren en burgers aan de ene kant en de zwijgende meerderheid aan de andere kant, ontstaat.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »