Jaap's Column

Inleggarantie belegfonds heeft zijn prijs

De Postbank maakt veel reclame voor Express Garant, een beleggingsfonds waarbij je na drie of vijf jaar je inleg terugkrijgt, ook als de beurzen (sterk) gedaald zijn. Klopt dat?

Ik vind dat een veilig idee. Dat vinden inderdaad veel mensen, zeker nu de beurs in een maand 15% daalde en vervolgens weer ruim 10% steeg. Al daalt de beurs de komende jaren, je krijgt bij Express Garant van de Postbank (en gelijksoortige producten van andere financiële instellingen) uiteindelijk de inzet van bijvoorbeeld 10.000 euro terug.

Maar voor dat je met dit soort garantieproducten in zee gaat moet je je natuurlijk wel realiseren dat dit soort veiligheid een prijskaartje heeft. Je verzekert je tegen een koersdaling en verzekeringen kosten geld.

Bovendien wil de bank er graag ook nog iets aan overhouden. Bij Express Garant betaal je bij aankoop 4% distributiekosten. Bij een inleg van €10.000 dus €400. Ook moet je er even bij stilstaan dat je over je kapitaal geen rente of dividend krijgt. Dat scheelt in vijf jaar over een inleg van €10.000 toch ook een kleine €2000. Die vijf jaar is de einddatum van het product. Je krijgt dan je inleg plus de winst van de AEX uitgekeerd.

Een simpel sommetje leert dat je pas boven de 24% koersstijging gaat verdienen. Na drie jaar maakt de Postbank met dit garantieproduct een eerste balans op. Is de AEX dan al met 20% of meer gestegen, hetgeen best kan, dan krijgen de klanten 125% uitgekeerd. Je maakt dan een aardig rendement, maar van een eventuele winstexplosie van de AEX profiteer je niet. Die 125% is het maximum. Ook dat is de prijs van de garantie.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »