Jaap's Column

Hoogte zorgpremie niet te berekenen

Niemand weet meer wat hij voor z'n ziektekostenpolis per jaar kwijt is. Dat is de conclusie na bijna twee jaar gegoochel met de prijs van basispremies, aanvullende verzekeringen, inkomensafhankelijke bijdragen, no claims, eigen risico's en zorgtoeslagen.

Omdat al deze kosten en subsidies met elkaar verband houden zegt de hoogte van de basispremie 2008 die deze dagen op uw mat valt, niets over de totale jaarlasten van de zorgpolis. In haar hang een voor alle inkomens 'redelijke en solidaire' ziektekostenwet te maken, heeft de politiek een ondoorzichtig gedrocht gecreëerd, waarvan alleen de incasso al honderden miljoenen kost. Je moet accountant zijn om bij te houden wat je als gezin aan premie uiteindelijk kwijt bent.

Nog maar een keer op een rij wat er volgend jaar verandert:

  1. Er is geen no-claim meer. Daardoor ontvangen mensen die weinig of niet naar de arts gaan geen 255 euro (of een deel daarvan) meer.
  2. Er komt een verplicht eigen risico van 150 euro. Daardoor moeten mensen de eerste 150 euro aan kosten zelf betalen. De huisarts zit daar niet bij, zijn medicijnen wel, waaronder de anticonceptiepil.
  3. De basispremie wordt enkele euro's per maand goedkoper
  4. Collectieve polissen zijn aanzienlijk goedkoper.
  5. De aanvullende verzekering wordt duurder, soms vele tientallen procenten.
  6. Een werknemer betaalt gemiddeld 800 euro aan inkomensafhankelijke bijdrage. Die bedraagt maximaal 1950 euro die een bedrijf vaak vergoedt, maar waarover mensen wel belasting moeten betalen.
  7. Mensen die minder verdienen kunnen via de zorgtoeslag een compensatie krijgen. Maar nu al staat vast dat honderdduizenden mensen teveel hebben gekregen en terug moeten betalen.

Naast alle ondoorzichtigheid veroorzaakt het ziektekostenstelsel andere ongewenste bijeffecten. Nu nog wachten mensen op teruggave van de inkomensafhankelijke bijdrage van 2006, tienduizenden mensen sparren met de belastingdienst over wijziging van hun zorgtoeslag. Mensen betalen premie, betalen eigen risico, maar krijgen daarvan weer wat terug. Bedrijven en uitkeringsinstanties betalen de inkomensafhankelijke bijdrage, maar de mensen betalen er dan weer belasting over. Bij zelfstandigen en gepensioneerden gaat het weer anders?.

Waarom is er niet een systeem waarin mensen niet gewoon betalen voor een toereikende basispremie. Hoe meer inkomen, hoe meer premie? En als ze dat willen mogen ze zich natuurlijk bijverzekeren met een aanvullende polis?

Dat scheelt niet alleen miljoenen aan incasso maar stopt ook het zinloos rondpompen van geld van consument, naar verzekeraar, overheid, bedrijf en weer terug.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »