Jaap's Column

Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener

Het ligt politici in de mond bestorven: dit is goed voor de werkgelegenheid… Ze zouden wat beter om zich heen moeten kijken. Dan zien ze dat deze werkelijkheid van weleer, ons eerder in de weg staat, dan vooruit helpt.

Laat die Britse bedrijven maar naar Nederland komen, Bol.com opent een geweldig nieuw distributiecentrum,  toch een nieuwe klant voor VDL Nedcar. Allemaal goed voor de werkgelegenheid. Zelfs al die blokkendozen die langs de rijkswegen gestapeld worden, zijn goed voor onze economie.
Maar de werkelijkheid is dat het kleine Nederland helemaal geen mensen heeft om alle economische activiteit in goede banen te leiden. Dat wordt opgelost door het aantrekken van mensen uit het buitenland, tot het verre oosten toe. Nou, opgelost is het dan alleen voor de korte termijn. Want waar moeten die mensen wonen, waar blijven ze als ze hun baan weer verliezen, nu of in de toekomst.
Maar wonen is niet het enige probleem. Waar vinden ze een huisarts, een taalcursus, een plekje om te recreëren. Hoe verloopt het contact met hun thuisblijvers? Vrouw, kinderen, ouders, grootouders? En wat gebeurt er met hun land?
Daarnaast proberen werkgevers zoveel mogelijk te automatiseren. Dat zijn de bedrijven die mensen zoeken die Nederlands spreken. Dat is de grote dienstensector, van banken, verzekeringsmaatschappijen, administratiekantoren, uitkeringsfabrieken tot al die andere instanties die we nodig hebben en een chatbot als telefonist hebben. Echte mensen zijn niet te krijgen, of anders gezegd: te duur.
Klantenservice is een vaag begrip geworden en uitsluitend bereikbaar voor mensen met geduld, doorzettingsvermogen en dadendrang.
Als politici echt wat willen, zouden ze bij een faillissement, bedrijfssluiting of ontslaggolf moeten zeggen: ah, goed voor de economie, goed voor Nederland. En uiteindelijk dus ook: goed voor de werkgelegenheid, die dan een beetje kan ontspannen.
Dus stop met het fiscaal pamperen van bedrijven en vorder de achterstallige belasting en coronasubsidies in. Geef geen vergunningen af voor nieuwe bedrijfsterreinen, bouw allerlei subsidieregelingen af om het verkopen op onnatuurlijke wijze te stimuleren. Ja, er zullen bedrijven sneuvelen, dat is niet zielig, dat is allemaal goed voor de werkgelegenheid.
Oh ja, en ook voor het milieu.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »