Jaap's Column

Energielabel is zinloos

Het nieuwe verplichte energielabel voor koopwoningen komt niet ten goede aan het milieu, maar verhoogt de woonlasten alleen.

De helft van de mensen weet het nog niet eens, maar met ingang van 1 januari moeten de vier miljoen koopwoningen in ons land een zogenaamd energielabel hebben. Keurmeesters moeten bepalen of de woning veel energie nodig heeft (G) , een normale hoeveelheid gas en stroom verbruikt (C) of echt zuinig is: A. Alle letters die daar tussen zitten, kunnen ook. De meeste eigenaren hebben het label niet direct nodig: het is pas verplicht als je je huis wilt verkopen. Dat zijn er jaarlijks zo'n 400 000. Gemiddeld wordt een huis elke acht jaar verkocht.

Zuinigheid huis blijkt al uit bouwtechnische keuring

De theorie achter het label is dat mensen die een huis kopen op een presenteerblaadje kunnen zien hoe tochtig hun nieuwe aanwinst is. Maar de vraag is waarom dat via een ingewikkeld en fraudegevoelig systeem als het energielabel moet. Een van de eerste dingen die een kandidaat-koper aan de verkopende makelaar vraagt is toch 'of er sprake is van dubbel glas' en hoe het zit met de verwarmingsketel. Vervolgens komt de voorschotnota van de verkoper op tafel en weet men in grote lijnen hoe het zit met isolatie en verbruik. Verdere gebreken aan het huis komen wel aan de oppervlakte bij een mogelijke taxatie of bouwkundig onderzoek.

Waarom dan toch dat label, dat mensen voorlopig tussen de 150 en 250 euro kost en over enkele jaren vast naar 400 euro gaat. Dat verwachten ook de bedrijven die de keuringen gaan doen, blijkt uit onderzoek van deze krant. Tenslotte moet de label-specialist komen voorrijden, een ronde door het huis maken en terug op kantoor een rapport opmaken. Intussen zullen de bewoners hem bewegen vooral een zuinig label af te scheiden, dat scheelt gezeur van de kandidaat kopers.

Energieverbruik zonder label al flink gedaald

Het kabinet verdedigt het label omdat het van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa wil maken. Een loze kreet: wind, regen en kou maken Nederland nu eenmaal duurder aan gas en stroom dan andere Europese landen als Frankrijk of Spanje. Bovendien hebben Nederlandse huizenbezitters de afgelopen jaren al een enorme slag gemaakt op het gebied van isolatie en dus energiebesparing. De afgelopen 15 jaar daalde het gasverbruik per woning al met bijna 100 procent, van gemiddeld 2000 m3 tot 1200 kuub. Sommige bewoners waren wat dat betreft zo enthousiast dat die zelfde overheid ze er op moest wijzen dat een beetje ventilatie ook wel goed is omdat het binnenklimaat anders teveel schadelijk fijnstof gaat bevatten.

Moet de overheid dan niet alles inzetten om het energieverbruik af te remmen? Ja natuurlijk, steeds meer wordt duidelijk dat olie en aardgas op de lange termijn op zullen raken. Maar met de invoering van het energielabel zegt het kabinet alleen maar: ‘kijk eens hoe milieuvriendelijk’ wij zijn. Maar het gaat niet om beeldvorming, het gaat om echte duurzaamheid.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »