Jaap's Column

De vaccinatiebrief had korter gekund: Hoera, u bent aan de beurt was genoeg.

De overheid had meer dan 600 woorden nodig om uit te leggen dat iemand zich kon laten vaccineren. Terwijl er maar tien woorden nodig waren: Hoera, u bent aan de beurt. Bel 0800-7070 of gebruik de website http://www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De groeten van Hugo de Jonge.

De brief is niet alleen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, maar ook van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  Dat u het niet vergeet. Maar een afspraak moet je maken met de GGD.  Daarna volgen voornamelijk overbodige mededelingen. U beslist zelf of u de vaccinatie haalt.  Moet dat erbij? Zet je dat ook op het kaartje waarop je iemand uitnodigt voor een feestje? En vaccineren is toch een feestje?
Woont u in een instelling? Dan krijgt u vanuit uw instelling een uitnodiging.  Prima, volledig overbodige mededeling dus.
Dan het hoofdstukje: hoe werkt de vaccinatie. Goeie info, maar kun je beter mondeling geven bij het prikken. Dan komt het beter over.
Hoe maak je een afspraak.  Ook hier zie je dat daar door verschillende instanties lang over vergaderd is.  Ik tel in elk geval bijna 200 woorden om uit te leggen dat je een nummer moet bellen.
Klaar? Nee.
Dan ben je pas op de helft van de brief. Het gaat over de registratie van de gegevens, hoe bezoek je een vaccinatielocatie. Meer weten? Weer een ander telefoonnummer.  Doodzonde, twee nummers in een brief.
De brief is geheel in lijn met vaccinatielocaties zelf.  Er is iemand voor de ontvangst, iemand voor de papieren, iemand om je verder te wijzen, iemand die prikt, iemand die je naar een stoel verwijst, iemand die zegt dat je de stoel mag verlaten…..Waarom niet een paar vakkenvullers bijgeschoold, die je tussen de bloemkool en de reuzenpizza even een prikje willen geven in de supermarkt, zoals in Engeland of de VS gebeurt?  Zo’n markt heet niet voor niks Super.
Maar inmiddels is wel duidelijk dat minister Hugo de Jonge zelf ook helemaal klaar is met de poldercultuur, waarin iedereen wat te zeggen wil hebben.  Dat is voortschreidend inzicht. Zonder aanbesteding, zomaar helemaal uit zichzelf,  heeft hij de Stichting Nederland Open opgericht en trok er ook zomaar een miljard euro voor uit. Bam.  Iedereen aan de sneltest, niet zeuren, maar poetsen. Hugo is een Rotterdammer.  Doodziek van al dat overleg.
Een kloek besluit. Hulde. Het begin is er. Nou nog een goed besluit.
 

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »