Jaap's Column

De race tussen groen en groei zal nooit een winnaar krijgen

Internetreus Alibaba wil een magazijn van 50 voetbalvelden groot openen in Europa. Premier Rutte zou graag zien dat de Chinese webwinkel zich in Zuid-Limburg vestigt. Dat levert banen op. Maar hoe kun je groeien, groeien, groeien en toch je milieudoelstellingen halen ?

Als je al een behoorlijk sportcomplex moet hebben om acht velden te huisvesten, hoeveel grond heb je dan nodig voor 50 stuks?  Tel daarbij op de ruime parkeerplaatsen voor personeel en vrachtwagens en de noodzakelijke brede toegangswegen, en je zal zien dat een mooi stukje Zuid-Limburg onder het beton zal moeten worden geschoffeld.
Het zal een geheel geautomatiseerd magazijn worden, met van die kunststof muren, die je tegenwoordig overal langs de rijkswegen ziet. Vooral als je in de file staat heb je rustig de tijd om te zien hoeveel ruimte deze moderne pakhuizen innemen.
Er is ook personeel voor nodig om de robots in goede banen te leiden. Dat mag volgens de moderne wetten niet al te duur zijn, zodat er voor werkloze Limburgse dames en heren, die hechten aan een redelijk salaris en een 8-urige werkdag,  geen plaats zal zijn.
De lobby om maar zoveel mogelijk bedrijven naar Nederland te halen, staat natuurlijk haaks op alle plannen de lucht hier te zuiveren, zodat de temperaturen in de toekomst niet te hoog worden.  We willen tenslotte de afspraken van ‘het verdrag van Parijs’ nakomen om hier de CO2 aanmaak te beperken. Daarvoor planten we het  liefst overal windmolens en zonnepanelen, die zeer rendabel zijn, als we de  21 miljard euro subsidie per jaar niet meetellen. Het is de aflaat om sterk vervuilende bedrijven binnen te halen. Want vergis je niet: alles binnen die loods van Alibaba mag dan schoon en geautomatiseerd zijn, de producten van de webwinkel moeten er eerst wel gebracht worden (met de auto en het vliegtuig) en vervolgens onder de klikkende klanten verspreid worden (met de auto en het vliegtuig.)
Goed, dat is de economie. Er is jaarlijks geen groen nodig om onze welvaart op peil te houden, maar groei. Steeds meer groei, omdat er hier ook steeds meer mensen zijn. Die kosten geld.  Zo ontstaat er een wedloop tussen groei en groen, tussen schijnheiligheid en realiteit, die nooit echte winst zal opleveren.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »