Jaap's Column

De bedoeling is dat ook het aanvullend pensioen naar 66 jaar gaat…

Waarom klagen de pensioenfondsen over moeilijke dekkingsgraden, te hoge uitkeringen en te lage premies? En doet de politiek er aan mee? Omdat de geesten rijp gemaakt moeten worden voor een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. De AOW gaat al naar 66 jaar, het aanvullend pensioen volgt!

Het gehuil om de pensioenrendementen neemt clowneske vormen aan. Neem het Grafisch Pensioenfonds.  Dat had in juni vorig jaar een dekkingsgraad van 112,6%. Er vanuit gaande dat een fonds met 100 procent aan al z’n toekomstige verplichtingen kan voldoen, zat het er dus zeer warmpjes bij. Maar een half jaar later, op 16 december,  was de dekkingsgraad ineens gezakt tot 95,8%. Wat was er gebeurd? Schip met gouden dukaten van Griekse rederij gezonken, miljardendiefstal, radikaal stijgende levensverwachting van grafici?

Nee, eigenlijk niet. Eigenlijk heeft dit pensioenfonds in december evenveel geld in kas als in juni, toen het nog zo lekker liep. Het enige verschil is dat de Europese Centrale Bank (ECB) na de zomer begonnen is met het uitgeven van gratis geld. Daardoor staat de lange rente lager dan voorheen en met deze rente dalen de dekkingsgraden, want zo is het nu eenmaal afgesproken. Maar fundamenteel is er bij de pensioenfondsen niets veranderd.

Als de ECB op enig moment stopt met het toveren van geld, kan de rente weer oplopen en zijn de pensioenfondsen weer boven Jan.

Misschien zit de economie wel iets ingewikkelder in elkaar dan ik hierboven schets. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat een pensioen ‘voor altijd’ wordt verlaagd met een procent, op basis van een momentopname. Want als één ding vast staat, is dat pensionado’s nooit meer het geld terugkrijgen, dat ze nu moeten inleveren.

Pensioenfondsen en politiek gebruiken het momentum van de lage dekkingsgraden, om door te pakken, zoals het heet. Nu orde op zaken stellen, ter wille van de jongere generatie. Uiteindelijk zal in het polderoverleg tussen werkgevers en werknemers, in navolging van de AOW,  de pensioengerechtigde leeftijd ter discussie komen. Het gaat behoorlijk schelen als mensen hun eerste pensioenuitkering op hun 66e  , of nog later zullen krijgen.  Dat is de inzet, daar gaat het naar toe. Werkgevers zullen er blij mee zijn, omdat dan de pensioenpremies, die zij voor een belangrijk deel voor hun rekening nemen, niet hoeven te stijgen.

Rest ze nog één probleempje: ze moeten de mensen wel een jaar langer in dienst houden….

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »