Jaap's Column

Als je een uur per week werkt ben je in Nederland al niet meer werkloos

Er zijn in Nederland 10 miljoen banen, heeft het CBS bekend gemaakt. Dat is een record. Of is het woord ‘banen’ voor meerdere uitleg vatbaar?

Volgens de officiële cijfers gaat het heel goed met Nederland. De economie is in 2015 gegroeid met 2 procent. Direct zie je dan in de journaals reportages van bedrijven die het heel goed doen.  Ze maken televisiebeugels voor Australië,  bakovens voor China, of kweken al drie generaties Afrikaantjes, waar ze in de Verenigde Staten weer dol op zijn.
Maar toch blijft de vraag waarom  ‘de mensen in het land’ zo weinig merken van al dat positieve nieuws.  Op verjaardagen kan bijna iedereen wel een reden bedenken waarom zijn of haar arbeidsplaats niet zeker is. Al was het alleen maar omdat je nooit zeker weet of je contract verlengd wordt, zeker als het je derde moet worden..
Die onzekerheid is logisch omdat er helemaal geen 10 miljoen banen zijn. Bij het nieuwe Europese CBS ben je pas werkloos als je minder dan een uur per week werkt. Een uur per week!  Als de statistici dit soort losse mini-baantjes meetellen, kom je al gauw aan 10 miljoen. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat deze mijlpaal slechts terloops genoemd werd.
Dat is ook de reden dat als je alle WW- en de bijstandsuitkeringen in Nederland bij elkaar optelt, je een veel hoger getal krijgt dan de zogenaamde 600 000 werklozen die we hier officieel hebben. We hebben geen 10 miljoen banen, maar 10 miljoen baantjes. Daarvan worden zeker een miljoen ingenomen door werknemers uit Oost-Europa.  Dat werkt als communicerende vaten: hoe meer eenvoudig werk er vrij komt, hoe meer mensen uit Oost-Europa er hier komen.
De vraag is waarom  je in onze geliefde Europese Unie pas werkloos bent als je minder dan een uur per week werkt. Dat komt omdat de werkloosheidspercentages  in vooral Zuid-Europa anders veel te hoog zouden uitkomen.  Het is een politieke keuze. Maar de mensen zelf weten wel beter, die kijken om zich heen en zien dat de werkelijkheid anders is.  Het is een van de redenen dat Europa in snel tempo aan gezag verliest.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »