Vraag & Antwoord

Waarom worden mijn ouders zo zuinig

Consumenten vraag:

Het lijkt er op dat mijn ouders steeds zuiniger worden. Ze gaan nauwelijks nog weg want alles is te duur, terwijl ze het zich best kunnen veroorloven. Een versleten bank ‘kan nog best mee’ en kleren kopen ze ook mondjesmaat. Ze zijn net 70 jaar geworden en goed van gezondheid. Waarom genieten ze niet wat meer van hun leven?

Jaap’ antwoord:

Wat u ziet, zal veel oudere kinderen bekend voorkomen. Ouderen worden vaak zo zuinig dat hun kinderen zich er aan gaan ergeren. Ik heb er een keer met een ouderenpsycholoog over gesproken. Die zuinigheid is ‘voor de zekerheid.’ Het ergste wat ouderen in hun beleving kan overkomen is dat zonder geld komen zitten.  Ze beseffen dat ze hun inkomsten of kapitaaltjes niet meer kunnen bijspijkeren met werk. Ze moeten het doen met wat ze hebben en bewaken dat als een tijger. Ook ouderen die een ton op de bank hebben en een vrij huis, handelen zo. Ze willen een veilige buffer houden en daarom stellen ze vaak nieuwe aankopen uit. Daarom zie je ook veel meer jonge mensen uit eten gaan dan ouderen. Jongeren kijken niet zo op een bijna lege bankrekening. Zij hebben nog ruim de tijd om hun dromen waar te maken en hun spaarpot goed te vullen.

Daar bovenop komt dat veel ouderen toch wat voor hun kinderen willen overhouden. Ze zeggen wel dat ze ‘lekker alles zelf opmaken’ en ‘dat de kinderen maar voor zichzelf moeten zorgen’, maar in de praktijk klopt dat toch niet. Zeker in deze tijd van echtscheidingen, werkloosheid en wisselende kansen op de arbeidsmarkt, vermoeden ze dat hun kinderen ‘later’ wel een financieel steuntje kunnen gebruiken.

En tenslotte nog iets: de mensen die nu de 70 jaar passeren zijn opgegroeid in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dat was een veilige, maar ook sobere tijd. Vanuit hun jeugd zagen ze hun ouders vaak elk dubbeltje omdraaien, al zeggen ze nu dat ze in hun jeugd niets te kort kwamen. Maar dat omdraaien van die dubbeltjes zit er nog altijd in, zeker nu ze ouder worden.
U heeft het over genieten van je leven. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Sommigen genieten van de gedachte dat ze hun kinderen wat kunnen nalaten.

 

 

Meer vraag & antwoord

30 Sep 17
De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!
29 Mar 17
Korting van de btw, wat houdt dat in?
03 Aug 16
Hoe begin ik met m’n ouders een gesprek over de erfenis?
Meer Vraag & Antwoord artikelen »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »
Jaap's Column

Jaap's Column

Met z’n 10 000 euro voor jongeren geeft Klaver aan dat hij niet weet wat hun ouders verdienen

Dat Jesse Klaver 10 000 euro wil schenken aan alle jongeren die 18 worden, geeft alleen aan dat hij niet weet met hoeveel geld hun ouders moeten rondkomen....

Lees column »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »