Vraag & Antwoord

Storten de huizenprijzen in?

Consumenten vraag:

Het IMF zegt dat Nederlandse huizen 30 procent te duur zijn en dat de kans reëel is dat de woningmarkt een keer instort. Moet ik mij als huiseigenaar zorgen maken?

Jaap’ antwoord:

Niet meteen, want het IMF houdt geen rekening met regionale verschillen in de Europese woningmarkt.

Als het Instituut de Europese huizenprijzen via een softwareprogramma onder de loep neemt, houdt het geen rekening met verschillen tussen bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, Nederland of Engeland. De landen met dure huizen hebben een probleem, noem het een woningbel, de software zegt het.

Economische rust

Minister Bos (Financien) heeft direct stelling genomen tegen het IMF-onderzoek. Natuurlijk deed hij dat om de economische rust te bewaren, maar zijn argument, dat het instituut geen rekening houdt met regionale verschillen snijdt hout.

In het plaatsje 's-Heerenberg aan de Duitse grens bij Arnhem kost een gemiddeld huis 220 000 euro. Maar precies 300 meter verder in het Duitse Elten krijg je voor dat geld een veel grotere vrijstaande woning op eigen grundstuck van 500 meter. Niet voor niets verrijst daar een Nederlandse wijk.

Schaarse grond belangrijkste reden hoge huizenprijzen

Deze prijsverschillen zijn van alle tijden en zijn ook verklaarbaar. Behalve dat er in Duitsland anders gebouwd wordt, mensen in bepaalde regio's minder verdienen en zelf moeten sparen voor hun pensioen, is er geen hypotheekrenteaftrek. Maar de belangrijkste reden dat de koopprijzen van woningen hier zo veel hoger is dan in ons omringende landen, is de schaarste aan grond. Alle mooie bouwplaatsen zijn inmiddels vergeven. Projectontwikkelaars en gemeenten zoeken niet voor niets hun toevlucht tot bouwplaatsen langs drukke wegen, die vervolgens afgeschermd worden met hoge wallen en schermen. Maar ook die ruimte wordt schaars gezien de allerlaatste architectonische noviteit: de walwoning. Deze huizen zijn gebouwd in de geluidswal rond een nieuwe wijk. Over zuinig omspringen met ruimte gesproken.

Waarschuwende vinger

De software van het IMF kent deze walwoningen niet, zoals de voelsprieten van de IMF-economen reeds lang verdord zijn in de rapportencultuur die zo eigen is aan deze instellingen. Want waar was vorig jaar rond deze tijd het waarschuwende vingertje van het IMF voor de grote internationale kredietcrisis waar we nu mee worstelen?

Dan kan ik toch meer bewondering opbrengen voor iemand als Michel Tilmant, topman van de ING die de kredietcrisis wel voorvoelde en zich ondanks interne druk verre hield van lucratieve maar ook riskante hypotheekproducten.

Dus: gaan de huizenprijzen nu stijgen of dalen? Of ligt de waarheid in het midden?

Meer vraag & antwoord

30 Sep 17
De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!
29 Mar 17
Korting van de btw, wat houdt dat in?
03 Aug 16
Hoe begin ik met m’n ouders een gesprek over de erfenis?
Meer Vraag & Antwoord artikelen »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »
Jaap's Column

Jaap's Column

Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener

Het ligt politici in de mond bestorven: dit is goed voor de werkgelegenheid… Ze zouden wat beter om zich heen moeten kijken. Dan zien ze dat deze werkelijkheid van weleer, ons eerder in de weg staat, dan vooruit helpt....

Lees column »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »