Vraag & Antwoord

Kan ik de deurwaarder op m’n zoon afsturen?

Consumenten vraag:

Kan ik de deurwaarder op m’n zoon afsturen? Onze zoon heeft door de jaren heen flink wat geld van ons geleend, om zijn schulden te voldoen. Wij hebben hem geholpen met 25.000 euro, maar nu het op terugbetalen aankomt, geeft hij niet thuis. Is het mogelijk een deurwaarder op je zoon af te sturen?

Jaap’ antwoord:

 

U kunt ook bij familie een incassobureau inzetten, om bepaalde vorderingen te innen. Zelfs als het je zoon betreft. En als hij dan  nog niet betaalt, kun je de deurwaarder er bij halen. Een volgende stap is dan een gerechtelijke procedure. Familiebanden vormen geen beletsel.

Lenen binnen de familie is vaak een laatste redmiddel om het officiële traject van schuldsanering, te ontlopen. Maar daar beginnen ook vaak de misverstanden, omdat het meestal niet officieel gaat. Soms strijken ouders de hand over hun hart en betalen een openstaande rekening voor een van hun kinderen. Aan de keukentafel zeggen ze erbij dat ze het geld ‘later’ wel terug willen hebben. Maar juridisch gezien, hebben ze dan geen been om op te staan. Voor een rechter kan het betalen van zo’n rekening ook wel een schenking zijn geweest. 

Mr John Wisseborn, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Deurwaarders, pleit er dan ook voor dat ouders, als ze hun kinderen willen helpen met het terugbetalen van hun schulden, een simpele akte opmaken, waarin de spelregels vastgelegd worden. ,,Zo’n akte hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Gewoon een gedateerd  briefje, met het  bedrag van de lening en wat gegevens over de wijze waarop deze terugbetaald moet worden. En handtekeningen er onder. Dat is gewoon veel beter dan dat je zoiets ‘in vertrouwen’ doet,  hoe sympathiek dat ook lijkt.”

Het aantal jongeren dat schulden maakt groeit overigens hard. Volgens onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is bij jongeren het lenen van geld de gewoonste zaak van de wereld geworden. Van degenen die nog bij hun ouders thuis wonen, heeft  30 procent al een schuld van gemiddeld 750 euro. Als ze op zich zelf wonen, heeft ruim 60 procent al een schuld opgebouwd van 1750 euro. Als oorzaken worden onwetendheid, onverschilligheid, verleiding en reclame, verslaving en overbesteding genoemd.

Van de vroegere leenangst van studenten, is ook weinig meer over. Studenten lenen samen 1,5 miljard euro. Halverwege de jaren ’90 lag dat bedrag nog onder de 100 miljoen.

Vorig jaar moest het bedrijfsleven een recordbedrag van 15 miljard euro moeten afboeken aan oninbare rekeningen. Dat is gemiddeld 900 euro per Nederlander. 

Opvallend is dat de overheid er vorig jaar gemiddeld 47 dagen over deed om hun rekeningen te betalen.  Dat zijn er veel meer dan de betalingstermijn van 30 dagen, die gebruikelijk is. Ook het bedrijfsleven deed het met  43 dagen kalm aan met betalen. Consumenten doen het wat dat betreft veel beter door gemiddeld al na in 33 dagen hun rekeningen te vereffenen.

Meer vraag & antwoord

30 Sep 17
De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!
29 Mar 17
Korting van de btw, wat houdt dat in?
03 Aug 16
Hoe begin ik met m’n ouders een gesprek over de erfenis?
Meer Vraag & Antwoord artikelen »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »
Jaap's Column

Jaap's Column

Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener

Het ligt politici in de mond bestorven: dit is goed voor de werkgelegenheid… Ze zouden wat beter om zich heen moeten kijken. Dan zien ze dat deze werkelijkheid van weleer, ons eerder in de weg staat, dan vooruit helpt....

Lees column »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »