Vraag & Antwoord

Hoe begin ik met m’n ouders een gesprek over de erfenis?

Consumenten vraag:

Hoe begin ik een gesprek met onze ouders over de erfenis? Ik ben zo bang dat ze me een geldwolf vinden. Dat is helemaal niet zo, we houden erg veel van ze. Maar een van hen moet waarschijnlijk naar een verzorgingshuis. Dan moeten we toch wat weten?

Jaap’ antwoord:

Dat is beslist een goede, actuele vraag. Hoe begin je als zoon of dochter zo’n gesprek over geld,  over schenkingen, erfbelasting, of een (levens)testament. Het gevaar ligt op de loer dat ouders geprikkeld reageren, zo van ‘we zijn nog niet dood hoor…”  Omgekeerd kan het zijn dat kinderen vooral druk zijn met hun eigen leven en eigenlijk niet willen denken aan de tijd dat ze geen ouders meer hebben.

Het beste is een goede aanleiding voor zo’n gesprek af te wachten.  Dat is vaak als de ouders plannen hebben hun huis te verkopen en misschien kleiner willen gaan wonen. Dat is een natuurlijke aanleiding de financiële zaken met de kinderen op een rijtje te zetten.

Een andere veel voorkomende aanleiding voor ‘zo’n gesprek’,  is een mogelijke opname in een verzorgingstehuis van een van de ouders, zoals bij u het geval is. Voor deze opname is een maandelijkse eigen bijdrage vereist, die hoger wordt naar mate de patiënt meer geld op de bank heeft staan. Dan komen onderwerpen als schenken en erven, bijna vanzelf ter tafel.  Een schenking aan de kinderen kan er tenslotte voor zorgen dat de ouder op termijn minder voor het verzorgingstehuis hoeft te betalen.

Een ander moment voor een familiegesprek over geld,  is de mantelzorg. Het ‘elkaar helpen in moeilijkere tijden’  wordt door de overheid gestimuleerd. Volgens deskundigen kan dat ertoe leiden dat er tussen de generaties ‘afspraken’ gemaakt worden over de erfenis. Een soort strategisch motief dus. Zo van: als jij me nou straks helpt als ik bepaalde dingen niet meer kan, dan schenk ik jou een bepaald bedrag, of krijg je later ons huis.

En zijn natuurlijk veel meer redenen waarom het taboe op de erfenis steeds verder zal vervagen. Kinderen en ouders gaan tegenwoordig vaak veel vriendschappelijker met elkaar om dan vroeger. Bovendien valt er steeds meer te erven. Jaarlijks gaat er meer dan 18 miljard euro van de oudere naar de jongere generatie.  Het zijn niet alleen de kinderen van rijke ouders die erven. Veel ouderen met een middeninkomen, hebben  in de jaren ’70 en ’80 een huis gekocht, waarvan ze de hypotheek inmiddels hebben afgelost. De waarde van deze woningen is meer dan verdrievoudigd. Naar schatting bedraagt de overwaarde van deze huizen  meer dan 700 miljard euro. Hun kinderen gaan dat geld erven. Het is dus best belangrijk daar afspraken over te maken, zodat er straks zo min mogelijk erfrecht over betaald moet worden. 

En dan is er nog een reden voor een gesprek over de erfenis. Die is dat  mensen steeds ouder worden. Ze zien hun kleinkinderen vaak opgroeien, studeren en gaan samenwonen. Hun eigen kinderen gaan al richting het einde van hun loopbaan. Moeten ze dan nòg langer wachten, wordt  het dan niet tijd om alvast maar een gedeelte van het spaargeld over te dragen?  Want voor veruit de meeste ouders geldt: gaat het met de kinderen goed, dan geeft dat ook ons een positief gevoel.

Meer vraag & antwoord

30 Sep 17
De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!
29 Mar 17
Korting van de btw, wat houdt dat in?
03 Aug 16
Hoe begin ik met m’n ouders een gesprek over de erfenis?
Meer Vraag & Antwoord artikelen »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »
Jaap's Column

Jaap's Column

Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener

Het ligt politici in de mond bestorven: dit is goed voor de werkgelegenheid… Ze zouden wat beter om zich heen moeten kijken. Dan zien ze dat deze werkelijkheid van weleer, ons eerder in de weg staat, dan vooruit helpt....

Lees column »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »