Vraag & Antwoord

Controleren banken de rekeningnummers wel?

Consumenten vraag:

In het AD las ik het bericht, dat een vader een tikfoutje maakte in een rekeningnummer van z’n zoon, waardoor er meer dan 40.000 euro terecht kwam bij een wildvreemde die het geld vergokte. Controleert de bank niet of iemand een foutje maakt? Is een bank niet medeverantwoordelijk voor de eventuele schade?

Jaap’ antwoord:

Om bij dat laatste te beginnen: de klant is verantwoordelijk voor z'n eigen fouten. Dat ligt voor de hand, maar staat trouwens ook in de algemene voorwaarden.

Banken controleren alleen met steekproeven of een rekeningnummer bij de naam van de begunstigde past. Algehele controle zou te tijdrovend en te duur worden.

Wel stellen banken vast of het een bestaand rekeningnummer betreft. Dat gebeurt met de elfproef. Deze test kan tikfoutjes uit een rekening halen, maar biedt geen garantie dat het rekeningnummer ook van de juiste persoon is.

Het beste is zoveel mogelijk gebruik te maken van een adresboek voor veel te kiezen nummers. Overigens: in de gevallen dat het fout gaat stort degene die ten onrechte geld heeft ontvangen, het bedrag bijna altijd weer terug. Het gedrag van degene die de 43.000 euro mede heeft gebruikt om gokschulden af te lossen is ver beneden de maatschappelijke norm. Niet voor niets heeft de rechter ook zodanig geoordeeld.

Meer vraag & antwoord

30 Sep 17
De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!
29 Mar 17
Korting van de btw, wat houdt dat in?
03 Aug 16
Hoe begin ik met m’n ouders een gesprek over de erfenis?
Meer Vraag & Antwoord artikelen »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »
Jaap's Column

Jaap's Column

Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener

Het ligt politici in de mond bestorven: dit is goed voor de werkgelegenheid… Ze zouden wat beter om zich heen moeten kijken. Dan zien ze dat deze werkelijkheid van weleer, ons eerder in de weg staat, dan vooruit helpt....

Lees column »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »