Vraag & Antwoord

Ik kan alleen nog maar pinnen bij m’n apotheek!

Consumenten vraag:

Sinds kort kan ik bij mijn apotheek niet meer contant betalen. Alleen pinnen! Mag dat zo maar? Ik pin regelmatig, maar er toe worden gedwongen vind ik van een heel andere orde. Ben benieuwd naar uw antwoord.

Jaap’ antwoord:

Uw apotheek is niet de enige die contant geld in de ban heeft gedaan. De afgelopen drie maanden gaat de ene na de andere apotheek over op ‘alleen pinnen.’  Dat mogen ze doen. De contante euro is een wettig betaalmiddel in Nederland. Maar de wet verplicht niemand om dit wettige betaalmiddel ook te accepteren. De overheid bemoeit zich daar niet mee. Je moet als winkelier alleen duidelijk aangeven dat je bepaalde wettige betaalmiddelen niet accepteert.  Voor steeds meer apothekers is dat kennelijk contant geld, dat je dagelijks moet tellen en moet afstorten in een bankautomaat in de buurt. Een heel gedoe dus.

Je kunt wel raden waarom juist apothekers contant geld in de ban doen.  Ze hebben op veel plaatsen geen concurrentie, zoals andere winkels, waardoor ze door de maatregel nauwelijks klanten of patiënten zullen verliezen.

Maar is het wel correct van apothekers om mensen te dwingen met een pinpas te betalen?  In het buitenland, waar contanten vaak nog meer dan de  helft van het betalingsverkeer uitmaken,  zou dat ondenkbaar zijn. In een apotheek kom je doorgaans alleen als je een medicijn nodig hebt. Een groot gedeelte van de klandizie bestaat uit oudere mensen, die in sommige gevallen liever contant betalen dan met een pas, zeker als het om kleinere bedragen gaat. Worden die soms weggestuurd?

Ik heb die vraag aan de  KNMP, de organisatie van apothekers, voorgelegd. Die zegt dat het voor de apotheker veiliger is om geen contant geld in huis te hebben. Als iemand niet kan of wil pinnen ‘lossen de apothekers dat doorgaans op door een rekening te sturen’, zegt de organisatie.

Zo wordt het contante geld met harde hand Nederland uit geduwd….

Meer vraag & antwoord

30 Sep 17
De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!
29 Mar 17
Korting van de btw, wat houdt dat in?
03 Aug 16
Hoe begin ik met m’n ouders een gesprek over de erfenis?
Meer Vraag & Antwoord artikelen »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »
Jaap's Column

Jaap's Column

Over vijf jaar beseffen we pas hoe destructief een negatieve rente is

In Denemarken kunnen huizenbezitters een hypotheek afsluiten waarbij ze geld toe krijgen. Taxibedrijf Uber maakte onlangs 5 miljard euro verlies in een kwartaal. Over vijf jaar zullen we zeggen: hoe hebben we dat ooit kunnen laten gebeuren....

Lees column »

Vraag & Antwoord

  • Ik kan alleen nog maar pinnen bij m’n apotheek!

    Sinds kort kan ik bij mijn apotheek niet meer contant betalen. Alleen pinnen! Mag dat zo maar? Ik pin regelmatig, maar er toe worden gedwongen vind ik van een heel andere orde. Ben benieuwd naar uw an...

  • Lees antwoord »