Jaap's Column

Windmolens zullen nooit een wezenlijk aandeel in de stroomproductie hebben

Windmolens staan er niet voor het milieu, maar voor het bedrijfsleven. Ze moeten geplaatst, onderhouden en gerepareerd worden. Dat is de belangrijkste reden dat er steeds meer komen.

Zeggen deze cijfers wat? Nee. Volgens cijfers van het CBS produceert Nederland inmiddels 6 procent groene stroom. Zes procent dus van het totale verbruik. Dat is voornamelijk biomassa, dus het bijstoken van overtollig hout zoals snippers, pellets, kratten, zwerfhout etc. Die brandstof is natuurlijk allerminst schoon, maar wel hernieuwbaar, vandaar. De bijdrage van windstroom is ongeveer 0,8 procent van de totale vraag naar stroom in Nederland. De opbrengst van de vele zonnepanelen is nog veel geringer.

De eerste vraag is natuurlijk: waarom leveren windmolens relatief zo weinig stroom? Antwoord: omdat er soms geen wind is, ze soms gerepareerd moeten worden, het soms te hard waait, waardoor de wieken vastgezet moeten worden en omdat er soms teveel stroom geproduceerd wordt. Dan raken de leidingen overbelast. De kolencentrales kunnen zo maar niet uitgezet worden. Windmolens wel. Een topmolen levert maar 43% van z’n capaciteit.

Dat komt omdat regeringen van vele landen niet kunnen opboksen tegen een prima lobby die door links èn rechts gevoerd wordt.

Uiteindelijk zal windenergie maar een hele kleine bijdrage gaan leveren aan de stroomenergie. In zonne-energie zit meer toekomst, zonnepanelen zullen nog veel verder ontwikkeld worden en op een mensvriendelijke wijze stroom gaan leveren. Niet voor bedrijven, wel voor de huishoudens. Denk maar eens aan zonnepanelen in de vorm van dakpannen.

Het is simpel, van de wind kun je niet leven.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »