Jaap's Column

Waarom is er geen inflatiecijfer voor ouderen?

Waarom is er geen inflatiecijfer voor ouderen? Om beter te kunnen zien in hoeverre ze op achterstand komen als hun pensioenen weer eens niet met het prijspeil meegroeien?

Het CBS berekent elk kwartaal de landelijke inflatie. Daarvoor heeft het cijferinstituut een mandje goederen en diensten samengesteld waarvan het de prijzen bijhoudt.  Er zit van alles in, de prijs van de zorgverzekering,  alcohol, sigaretten,  water , vervoer, cultuur,  kleding, kopje koffie in het restaurant, energie,  voedingsmiddelen. Kortom, zo’n beetje alles wat de gemiddelde Nederlander dagelijks nodig heeft.

Maar de vraag is of de moderne oudere wel geschaard mag worden onder de gemiddelde Nederlander en zich dus terecht ergert aan het procentje inflatie dat nog over is. Dat moet hij inleveren omdat zijn pensioen straks niet geïndexeerd wordt.
Op een tool van het CBS kan je je eigen persoonlijke inflatie berekenen. Ik ben daarvoor in de huid van een oudere gekropen. Dat kan ik gemakkelijk, ik hoor tot deze probleemgroep. Ik denk dat ouderen minder tabak gebruiken dan gemiddeld. Minder  kleding kopen, minder kwijt zijn aan autobrandstof,  en aan onderhoud van de auto.  De kosten voor kinderopvang zullen ook wel onder het gemiddelde zitten.  Maar ik kan me voorstellen dat ouderen misschien wel meer kwijt zijn  aan vakanties,  boeken en kranten en uitgaven in het buitenland.  Op den duur zijn ze ook meer geld kwijt aan zorg. Maar ondanks dat:  na wat plussen en minnen was ik over 2015 maar 0,1% kwijt aan inflatie. Dus een te verwaarlozen bedrag. Ouderen gaan er in 2016 dus helemaal niet achteruit.

 

Ja, nou besef ik ineens dat deze conclusie niet heel erg wetenschappelijk is en op één lijn gesteld kan worden met het  ‘man-bijt-hond-onderzoek’ van de gemiddelde psychosociale faculteit.  De conclusie is een beetje kort door de bocht. Maar een serieus onderzoek naar de koopkracht en koopbehoefte van ouderen is wellicht zo gek nog niet. Ook al om de pensioendiscussie op basis van feiten te kunnen voeren.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »