Jaap's Column

Vrije wereldhandel is goed en daarmee uit

Vrije wereldhandel is goed. Met die zekerheid zijn we opgevoed. Het is een politiek taboe dat in twijfel te trekken. Daardoor is er te weinig aandacht voor de negatieve kanten van die vrijheid.

President Trump, de Amerikaanse schurk dus, heeft het gewaagd een importheffing op staal te verordenen. Dat gaat tegen alle economische regels in. De beurs is dan ook gedaald.

In dat kader viel mijn oog op een een staatje in het Financieele Dagblad van de ruwe staalproductie. Nummer één is China met een productie van 843 miljoen ton staal. Nummer 2 is Japan, met….104 miljoen ton. India produceert nog wat, de VS en Zuid-Korea ook, maar alles bij elkaar stelt dat maar weinig voor. China, een land zonder sociale voorzieningen en lage lonen, heeft de hele markt in handen genomen. Prima, ze zijn concurrerend, maar hoe vrij is hun eigen markt eigenlijk. Nou, zeer onvrij. Niet alleen reuzen als Google worden er buiten de deur gehouden, maar ook tal van kleinere bedrijven, ook Nederlandse. Die zijn verplicht een samenwerkingsverband met een Chinees bedrijf aan te gaan, voordat ze er wat mogen ondernemen. De wereldhandel is helemaal niet echt vrij, omdat de landen er verschillende sociale en politieke regels op nahouden. Ik herinner me nog goed hoe een paar jaar geleden China met z’n zonnepanelen in een keer de Nederlandse aanbieders wegvaagde.

Alsof je Sparta en NAC in één competitie laat spelen met Real Madrid en Manchester United.

Ik begrijp best dat je economisch gezien niet veel verder komt als elk land z’n eigen importheffingen invoert. Het vermorzelt de concurrentie, de vooruitgang, de innovatie. Vandaar dat de EU er ook scherp op is dat bedrijven in bepaalde sectoren, zich door fusie geen al te dominante positie mogen verwerven.

Maar hoe zit het dan met de dominante positie van China op het terrein van de productie van ruw staal…Op dit terrein en tal van andere, heeft de vrije wereldhandel slachtoffers geëist. Kijk wat dat betreft eens naar de verarmende middenklasse in de VS, Engeland en zelfs Duitsland. Om te voorkomen dat deze grote groepen voor protectionisme gaan stemmen, is het goed om naar de uitwassen van de vrije wereldhandel te kijken. Mensen als Juncker, de hoogste baas van Europa, zijn daar blind voor. Op termijn is dat schadelijker dan de actie van de schurk Trump.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »