Jaap's Column

Soepel ontslagrecht tast loyaliteit oudere werknemers aan

Nu de regelingen voor vervroegd pensioen verdwijnen, komt een ontslag na het vijftigste harder aan. Ondertussen moet het ontslagrecht ook soepeler worden. Wat blijft er over van de loyaliteit van oudere werknemers met al deze onzekerheid?

Bij het gekibbel en gesteggel over de ontslagvergoedingen zijn vier punten minder goed naar voren gekomen.

Het staat zo vast als een huis dat mensen langer moeten gaan doorwerken, zeker tot hun 65ste jaar. Van soms riante ouderenregelingen zal steeds minder sprake zijn, de VUT is al afgeschaft. Dat is helemaal niet erg.

Het gevolg is echter wel dat mensen veel langer hun eigen kost moeten verdienen. Werkloosheid boven de 50 jaar komt harder aan dan vroeger, omdat de brug naar het pensioen langer geworden is. Mensen die ontslagen worden hebben recht op een WW-uitkering, maar die is vorig jaar ook al versoberd. De afgetopte uitkering is lager geworden en de duur korter. Ontslagversoepeling maakt de arbeidsmarkt wel flexibeler, maar dat geldt alleen in een periode van stabiele groei.

In een tijd van recessie, die ongetwijfeld zal volgen op de huidige groei, werkt die flexibiliteit maar van een kant: die van de bedrijven. Als er weinig vraag naar mensen is en het aanbod groot is, komen oudere (en duurdere) werknemers echt niet aan de bak. Daarom wil het kabinet de regeling nú versoberen en niet als het straks zover is.

Belangrijk in een productieproces is de loyaliteit van de medewerkers. Wat blijft daarvan over als ze weten dat ze, als de orders even een kwartaal tegenvallen, voor een vast bedrag op straat gezet kunnen worden. In de hele discussie rond het ontslagrecht komt te weinig naar voren dat een loyaal stel werknemers 'met hart voor de zaak' voor een grotere productiviteit en creativiteit zorgt en derhalve gewoon geld waard is.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »