Jaap's Column

Relativeren is tegenwoordig geen deugd, zelfspot een teken van zwakte

Nederlanders moeten langer doorwerken, tot hun 67e . Niks mis mee. Maar doe dan ook iets aan de jeugdcultuur in politiek en bedrijfsleven, die van oudere werknemers buitenstaanders maakt.

Bij het ontslag van minister Ivo Opstelten heb ik dubbele gevoelens. Aanleiding was een vergeten bonnetje, maar oorzaak was dat de 70-jarige minister wat minder snel in het debat is. Zo iemand kun je er niet meer bij hebben, is al snel de gedachte in politiek Den Haag. Daar maken snelle veertigers de dienst uit. Losjes staand achter het katheder,  handje in de zak, en glimlachend twaalf keer hetzelfde antwoord herhalen. Vriendelijk allerlei beledigingen incasserend en vervolgens als winnaar van het debat uitgeroepen worden.
Ouderen zitten inderdaad een beetje anders in elkaar als jongeren. Ze hebben al die relletjes, discussies, probleempjes al vele malen meegemaakt. Ze weten hoe het (politieke) leven in elkaar zit. Over wat vandaag het belangrijkste van de wereld is, praat morgen niemand meer. Ze springen niet zo gauw meer op de kast, hechten wat meer aan regelmaat, lopen wel eens een mobieltje achter.
Dat relativeringsvermogen maakt ouderen in de politiek – maar ook in het bedrijfsleven – kwetsbaar. Je kan niet steeds al die nieuwe frisse ideeën van jonge managers of politici afdoen met een ‘dat zou ik niet doen jongen, dat gaat niet lukken, dat hebben we al geprobeerd, geloof me nou maar.’
Wegens negativisme, cynisme en niet meer passend bij deze moderne tijd, worden deze senioren zo snel mogelijk afgevoerd. Of ze met hun kritiek gelijk hebben of niet,  doet niet ter zake. Relativeren is in Nederland tegenwoordig geen deugd, zelfspot een teken van zwakte.
Dat in tegenstelling tot andere landen ouderen is Nederland niet direct met wijs of gezaghebbend in verband gebracht worden, heeft te maken met de jaren tachtig. Toen mochten werknemers op 57-jarige leeftijd met de VUT en begonnen vijf jaar voor dien al met aftellen. Daardoor kon er een cultuur ontstaan dat je top lag bij veertig en niet bij de zestig of hoger.  Vijftigers waren afbouwers, zestigers pensionado’s en zeventigers personen die je hoogstens nog op familiefeestjes aantrof.
Nu de AOW op de langere baan geschoven is en de pensioenen door de lage lange rente steeds magerder worden,  gaan mensen weer langer door met werken. Het gewenningsproces op de werkvloer komt pas net weer voorzichtig op gang. Voorlopig zijn er nog vaak regelingen voor oudere zeurpieten. Maar het zal moeten veranderen. Jong en oud zullen weer meer met elkaar te maken krijgen en gaan concurreren. Werknemers van halverwege de vijftig zullen weer meedingen om de promotieplaatsen. Daarbij is hun ervaring een belangrijk wapen. Ze weten dat het bonnetje van vandaag niet het bonnetje van morgen zal zijn. Dat de waan van de dag niets met een duurzaam beleid te maken heeft.
Politiek Den Haag geeft voorlopig het voorbeeld niet.





Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »