Jaap's Column

Praten over de erfenis wordt steeds minder een taboe

Het is onzin dat ouderen gekort moeten worden op hun pensioen, omdat er anders te weinig overblijft voor de jongeren. Straks gaan de jongeren meer dan ooit erven van de oudere generatie en komt alles weer goed.

Het komt niet in de krant, er wordt niet over gesproken in de café’s  of op verjaardagen, maar dit jaar erven meer dan 150 000 jongeren samen voor dertien miljard euro aan erfenissen. Nog veel veel jongeren ontvangen een aantal miljarden aan schenkingen. De komende jaren zullen die bedragen alleen maar oplopen.

Het zijn niet alleen de kinderen van de Quote-500 die straks die miljarden in hun zak gaan steken. Ook de kinderen van de middenklasse, van ouders die in de jaren 60, 70, 80 of 90 een rijtjeshuis kochten, gaan profiteren. De ouders – met AOW en gekorte pensioentje – hebben de afgelopen 30, 40 jaar hun hypotheek braaf afgelost, terwijl hun woning verviervoudigde in waarde.  Ze zouden graag wat geld uit hun stenen willen halen, maar banken zijn er niet happig op deze groep een nieuwe hypotheek aan te bieden. Daarvoor zijn hun in komsten te gering. De banken moeten er niet aan denken deze mensen uiteindelijk uit hun huis te moeten zetten, omdat ze niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Wat zou dat niet een negatieve publiciteit geven.

De spaarpot die Nederlanders hebben opgebouwd in de afgelopen vijftien jaar, is bijna verdrievoudigd tot 300 miljard euro. Dat is een kwart van de totale pensioenpot die 1200 miljard  euro bedraagt.  Spaarzaamheid zit Nederlanders in de genen, zeker in een tijd dat de toekomstverwachtingen minder rooskleurig zijn dan rond de eeuwwisseling het geval is. Ze raken er steeds meer van overtuigd dat je straks geld nodig heb als je je baan kwijt raakt, arbeidsongeschikt zou worden,  of afhankelijk wordt van de zorg. De overheid is er misschien nog voor de basiszorg, maar dat is het dan ook wel.

Het is de reden dat het gezinstaboe  van ‘praten over de erfenis’,  steeds meer vervaagt. Niet alleen kinderen, maar ook ouders hebben er belang bij dit taboe te doorbreken.  Misschien hebben ze straks wel mantelzorg nodig en wat is er dan niet prettiger dat ze hun kinderen daar wat financieels tegenover kunnen stellen.  Bovendien drukt de eigen bijdrage in de verpleeghuiszorg gezinnen met de neus op de feiten; hoe meer spaargeld er is, hoe hoger die eigen bijdrage wordt.  Het is een andere reden om met de kinderen over de erfenis te beginnen.  Tenslotte kan de eigen bijdrage met een paar gerichte schenkingen beperkt worden.

Er is nog een reden waarom het taboe op het praten over de erfenis gaat verbleken. Ouders worden steeds ouder en vragen zich op enig moment of  hun langzaamaan middelbare kinderen nog wel van het erfgeld kunnen genieten. Het wordt dan hoogstens een aanvulling op hun pensioen.

Allemaal redenen om wat meer open te zijn over de erfenis. Jazeker, de nieuwe tijd, net wat u zegt.

Meer Columns

07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
30 Jul 22
In het hotelwezen is persoonlijk contact en charme alleen nog iets van de website
15 Apr 22
Cum laude bij artsenstudie afgeschaft, maar hoeveel stress geeft straks een volle wachtkamer
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »