Jaap's Column

Overheid krijgt nog spijt van het propageren van zonnepanelen

Steeds vaker zie je op doodgewone huizen zonnepanelen. Onder die daken wonen geen milieufreaks, maar mensen die dol zijn op goedkope stroom. Nog even en de overheid krijgt spijt dat ze ooit die zonnepanelen hebben gepropageerd.

Met dank aan de Chinezen die goedkope zonnepanelen zijn gaan bouwen, is het rekensommetje tegenwoordig snel gemaakt.  Acht zonnepanelen kosten ongeveer 3500 euro, inclusief installatie. Dat scheelt jaarlijks 400 euro op de energienota, dus na 8 of 9 jaar gaan ze winst opleveren. Tot september ging dat terugverdienen nog vlotter, omdat de overheid nog bereid was acht zonnepanelen met ongeveer 600 euro te susidieren.

Het systeem is simpel. Je hebt veel stroom in de zomer en weinig in de winter. Dat geeft niet, want als je niet genoeg hebt, gebruik je gewoon wat stroom van je energiemaatschappij. In de zomer is het andersom. Dan heb je weinig stroom nodig. Wat je overhoudt geef je terug aan je Nuon of Eneco. Die zijn verplicht om de overtollige stroom tegen de volle prijs, dus inclusief belasting, af te nemen. Dat heet salderen.

Welke politici dit bedacht hebben, weet ik niet meer precies. Ze zullen het goed voor hebben met het milieu en duurzaamheid hoog in hun verkiezingsprogramma’s hebben staan. Ze zullen zich zelf zien als weldenkende mensen, die verre staan van die verfoeilijke populisten. Maar met het propageren van zonne-energie krijgen ze nog een zware pijp te roken, om het even iets minder groen te stellen. 

Langzaam maar heel zeker krijgen de energiemaatschappijen in de zomer steeds meer stroom aangeleverd van particulieren. Als gevolg daarvan zal de prijs van stroom nog verder dalen dan al het geval is. Ondanks dat zullen ze al die burger-energie moeten accepteren en uitbetalen. Ze kunnen wel enthousiast blijven doen over zonnestroom, maar het vreet aan hun eigen omzet.

Hoe moeilijk energiemaatschappijen het krijgen, zie je nu al in Duitsland, waar hele weilanden volgestampt zijn met zonnepanelen. Maar dat is niet het enige gevolg. Door al die privaat opgewekte energie, loopt de overheid straks voor honderden miljoenen euro’s aan energiebelasting mis. Ai – dat was niet de bedoeling. Milieuvriendelijkheid is mooi, maar het moet geen geld kosten!

Daarom moeten al die particulieren die zich nu aan de zonnepanelen wagen, niet al te zeker zijn van hun zaak. Het zal een beetje moeilijke bocht worden voor de politiek, maar linksom of rechtsom gaan mensen straks belasting betalen over hun eigen, zelf opgewekte, energie. En door dat salderen, dat ze stroom mogen terugleveren naar hun stroomleverancier, gaat sowieso een streep.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »