Jaap's Column

Over vijf jaar beseffen we pas hoe destructief een negatieve rente is

In Denemarken kunnen huizenbezitters een hypotheek afsluiten waarbij ze geld toe krijgen. Taxibedrijf Uber maakte onlangs 5 miljard euro verlies in een kwartaal. Over vijf jaar zullen we zeggen: hoe hebben we dat ooit kunnen laten gebeuren.

Lang geleden zuchtte een collega van mij over z’n hypotheek, waarover hij ruim 15 procent rente moest betalen. En over de top nog wat meer. Een paar jaar later was de hypotheekrente naar een normale 6 procent gezakt, maar daar had hij weinig aan, met z’n looptijd van 10 jaar.  Maar wie sluit er nou een langjarige hypotheek af tegen 15 procent rente? ,,Nou', zei hij, ,,alle economen dachten dat de rente wel naar 20 procent zou kunnen gaan. Dit was dus een koopje…."

De afgelopen jaren hebben veel huizenkopers hun hypotheek weer langdurig vastgelegd. Meestal 10 jaar, maar soms ook 20 jaar, of langer. Hetzelfde liedje. Alle economen vonden dat verstandig, want een lagere rente, dat zou niet gebeuren.

Maar het gebeurt wel. In Denemarken geven de Jyske- en Nordeabank op een hypotheek van 10 jaar 0,5 procent toe. In Nederland zou dat ook kunnen, maar hier is eigenlijk geen concurrentie tussen de drie grote banken. Met stilzwijgende toestemming van toezichthouders en andere instanties,  hebben ze afgesproken dat de rente rond de 3 procent blijft. In ruil mogen ze de spaarrente niet negatief maken.

Maar de huizenbezitters die hun hypotheek zeer langjarig hebben vastgelegd zullen inmiddels met andere ogen kijken naar de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Was hun besluit eigenlijk wel zo logisch als het leek. Een renteverhoging zit er eigenlijk niet in; dan komen de zuidelijke landen met hun hoge staatsschulden onmiddellijk in de problemen. En op een hoge economische groei binnen de EU, die kan zorgen voor een rentestijging, rekent niemand meer.

Rest de vraag waar al dat geld dat de Europese Centrale Bank (ECB) met z’n rentebeleid en opkoopprogramma’s in de markt pompt, eigenlijk blijft. Niet bij  ‘de mensen in het land’, want de salarissen gaan niet omhoog. Ook niet direct bij de overheden. Het zit in peperduur vastgoed, in grote platform-bedrijven als Uber, het staat in allerlei belastingparadijzen. Met een groot deel van dit geld hebben banken zoveel moeite om te zien of het nu wit of zwart is.

Intussen loopt de geldmachine nog even door. Totdat er een radertje los raakt en het vertrouwen van het grote publiek als een schuimomelet in elkaar zakt.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »