Jaap's Column

Op vakantie zie je weer hoe innovatief Nederland eigenlijk is

Er is te weinig innovatie in Nederland. Dat stellen economen en politici, die in meer vernieuwing en hervorming het antwoord op de economische crisis zien. Maar kijk deze zomer eens goed rond in uw vakantieland. Dan zie je pas hoe modern Nederland eigenlijk is.

Wel eens goed gekeken naar een wegopbreking in Frankrijk? Dan zie je een paar zwetende bouwvakkers bijna met de hand een straat openbreken en na zeer lange tijd weer dicht maken. Wel eens een postkantoor op het Franse platteland binnengelopen? Daar zijn de formulieren nog van papier. De computer is er nog maar net aan z’n opmars begonnen. Elektronisch bankieren?  Staat nog heel ver af van de meeste mensen, die er op hun 62e met pensioen gaan. Wil je er iets huren, bestellen kopen? Het gaat nog op de manier zoals het bij ons tien jaar geleden ging. Of twintig jaar.

In Nederland gaat dat anders. Je stapt bij de fietsenverhuur naar binnen, geeft je naam op, kiest een fiets uit en loopt daarmee naar de uitgang. Daar staat een schoolverlater die de fietst scant en rijden maar. Je betaalt van tevoren (we zijn wel Nederland natuurlijk). Als de afgesproken termijn erop zit, staat de schoolverlater weer klaar met z’n scan en hoef je de fiets alleen nog even weg te zetten. Helemaal geautomatiseerd.

Zo gaat het hier ook met de aanleg van een nieuwe weg.  Zelfs die leuke middenberm, met die kleine steentjes, wordt kant en klaar aangeleverd en in één keer door een speciale wals op z’n plaats gelegd.  Daar maakt geen bouwvakker z’n handen nog aan vuil.

Zo gaat het hier met alles. Er is geen land als Nederland waar er zoveel apps gedownload worden. De ramen worden hier niet gezeemd vanaf een ladder of  steiger, maar er rijdt even een uitklapbare hoogwerker voor. Kost 100 euro voor een middag. Om die reden is ook de klimmende boomzager al bijna van het toneel verdwenen.

In Nederland hebben we hoog technologische bedrijven, zoals Philips, ASML, ASMI of Tomtom, die hun producten over de hele wereld verkopen. Hoe zit dat in België, Denemarken, Zweden, Letland, Polen, Frankrijk, Spanje?  Het zijn stuk voor stuk prettige vakantielanden, ook al omdat het er nog zo heerlijk ouderwets is.

Toch beweren politici en economen dat Nederland te weinig innoveert. Het merkwaardige is dat ze er nooit op doorgevraagd worden. Want als dat gebeurt, staan ze met hun mond vol tanden.

Trouwens, wel eens in het buitenland naar de tandarts geweest….

Meer Columns

07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
30 Jul 22
In het hotelwezen is persoonlijk contact en charme alleen nog iets van de website
15 Apr 22
Cum laude bij artsenstudie afgeschaft, maar hoeveel stress geeft straks een volle wachtkamer
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »