Jaap's Column

Niet alles aflossen, denk aan het appeltje voor de dorst

Wat is verstandiger: een kleine aflossingsvrije hypotheek van ongeveer 50 000 euro aflossen, of door laten lopen? Ik zou het antwoord op die vraag wel weten. Niet aflossen. Je hebt het spaarpotje straks nog hard nodig!

Deze vraag is heel technisch te beantwoorden. Dat je bij het in een keer aflossen van je hypotheek  spaarrente gaat mislopen en geen hypotheekaftrek meer hebt. Maar aan de andere kant ga je mogelijk minder vermogensheffing betalen. Bovendien hoef je het eigenwoningforfait niet meer op te voeren. Het aflossen van je eigen huis  is een persoonlijke financiële afweging,  met plussen en minnen.

Maar ondanks de voodelen, ben ik er geen voorstander van, dat mensen met hun laatste tienduizenden euro’s hun hypotheek gaan aflossen. Sterker: ik vind dat je geen gehoor moet geven aan deze lokroep van banken en overheid. Ja, ik weet wat ze roepen: dan ben je toch van je schulden af….Ja, maar ook van je spaargeld.

Als ik om me heen kijk, zie ik dat veel ouderen met zo’n heerlijk afgelost huis, problemen hebben met rondkomen, of althans niet de dingen kunnen doen waar ze zich gedurende 65 jaar en drie maanden, op hebben verheugd.  Het aanvullend pensioen valt tegen, de AOW staat onder druk, zeker voor mensen met een jongere partner. Het kan ook zijn dat je de laatste jaren van je werkzame leven door werkloosheid ‘op eigen rekening’ moet doorkomen.  Met de huidige lage rente is een hypotheek van pakweg 50 000 euro een maandelijkse kostenpost van dik 100 euro per maand. Voor dat bedrag moet je niet het grootste deel van je vrij opneembare spaargeld opgeven.

Vroeger was het niet zo erg als al het spaargeld in de stenen zat. Je kon toen nog best bij de bank aankloppen voor een nieuwe hypotheek op je huis, als er maar genoeg overwaarde overbleef. Maar zo is het niet meer. Afgelost is afgelost, banken hebben geen belang ouderen nog eens een nieuwe hypotheek te geven. Stel je voor dat ze het geld in tien jaar opmaken, anders gezegd: hun woning in tien jaar opvreten. Wat moet je dan als bank. Toch?

Een andere belangrijke reden voor ouderen om zuinig te zijn op hun spaarpotje,  is dat in de ouderenzorg steeds meer kosten voor eigen rekening komen. Een ‘prettige’ oude dag, die gepaard gaat met een goede verzorging, gaat straks geld kosten.  Het is fijn als je dat geld hebt. In de meeste gevallen komen er later bij de verkoop van het huis nog voldoende contanten vrij.

De overheid wil graag dat u wel aflost. Daar hebben ze belang bij. Hoe minder hypotheken er zijn, hoe minder belastingaftrek ze hoeven te betalen. Maar als ik u was zou ik het niet doen en uw spaargeld behouden.  De uitdrukking ‘appeltje voor de dorst’ hebben ze niet voor niets uitgevonden. Doe dat appeltjes in een koelhuis. Het wordt straks weer actueel.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »