Jaap's Column

Hoe gaat het verder na de renteloze run op hypotheken?

Hoe gaat het verder met de huidige bijna renteloze run op hypotheken? Kan de huidige generatie kopers de komende 20 jaar royaal wonen tegen een lage prijs, of is het hele prijzenfestival gewoon te mooi om waar te zijn?

Er is iets heel vreemds aan de hand op de woningmarkt. Als je zonder eigen geld een huis koopt van drie ton, betaal je daarvoor 500 euro rente per maand. Dat bedrag mag je nog met ruim 150 euro verminderen door de renteaftrek. Blijft over een nettolast van 350 euro.... Je moet natuurlijk nog wat aflossen, maar dat is in feite je eigen spaarpolis.

Daar tegenover staan de huren. Een gewone huurwoning van een woningbouwcorporatie kost je zomaar 600 euro. Het is mogelijk dat je nog wat huurtoeslag krijgt, maar de eisen zijn strikt, tweeverdieners komen al snel boven de inkomensgrens voor de huurtoeslag van 30 000 euro uit. Bovendien worden huurders nog eens opgezadeld met allerlei bijkomende kosten, voor de verlichting van het portiek, het schoonmaken van de algemene ruimtes of de stroom voor de lift. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verstokte huurders van boven de 50 jaar nu ineens hun eerste huis gaan kopen.

Maar de vraag is hoe we over tien jaar op deze ontwikkeling terugkijken. Gaan huurcomplexen verpauperen omdat straks iedereen met een beetje inkomen en verstand gaat kopen? Stijgen de prijzen van de koopwoningen dermate dat ze ondanks de belachelijk lage rente toch duur worden? Worden er straks prijzen voor huizen betaald die dat helemaal niet waard zijn en later voor die prijs onverkoopbaar zijn? Is een rentepercentage van 2 over tien jaar nog steeds heel goedkoop, of misschien wel heel hoog?

Economen zijn opgehouden over de gevolgen van de lage rente te publiceren. Het is voor een terra incognito, niemand weet hoe het afloopt. Zeker is dat er steeds meer geld in omloop komt, maar waar het precies uithangt weet niemand precies.

Maar misschien kan je toch een paar dingen veilig voorspellen. Mocht de rente omhoog gaan zullen veel mensen in een huis wonen met lage lasten, maar ook met een grote onderwaarde omdat woningprijzen weer snel zullen dalen. Het maakt niet uit zou je zeggen, als je de rente en aflossing maar kan betalen, die vaak voor 10 of 20 jaar is vastgezet. Zeker maar toch het zal het veel kopers ook een ongemakkelijk gevoel geven dat ze immobiel geworden zijn omdat ze hun huis niet meer kwijt kunnen, in een economie die door allerlei kunstgrepen van de centrale banken z’n natuurlijk gang heeft verloren.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »