Jaap's Column

Het wordt tijd voor een nieuwe hype

In Nederland zijn de pensioenfondsen weer boven Jan; in de Verenigde Staten hebben ze genoeg van de opwarming van de aarde. Het is hoog tijd voor nieuwe hypes.

Het is nog maar een half jaar geleden dat de pensioenfondsen groot alarm sloegen dat hun geldpakhuizen aan het leeg raken waren. Het enige bemoedigende dat er nog afkon was dat de directe uitbetalingen van de pensioenen nog geen gevaar liepen. Ze gaven aan dat er structurele problemen waren, dat er geen indexering kon plaats hebben, dat wellicht de premies omhoog moesten....

Wat ze er niet bij vertelden was dat de zogenaamde dekkingsgraad voor een belangrijk gedeelte bepaald wordt door de waan van de dag, zoals de hoogte van de lange rente en de stand van de AEX. Dat blijkt nu ook wel, want nu deze indicatoren voor de dekkingsgraad er weer wat fleuriger bij staan, schieten de dekkingsgraden van de Pensioenfondsen weer vlot door de belangrijke grens van 105%. In sommige gevallen wordt al weer gesproken over een gedeeltelijke indexatie.

Maar zijn de pensioenen nu ineens veilig, mogen de moeizaam gecomponeerde herstelplannen weer de ijskast in, slaapt u maar rustig, niks mis met de pensioenen, leve de vergrijzing?

Als je gelooft in boekhoudregels staan ze er inderdaad veel beter voor dan zes maanden geleden, geloof je daar wat minder in, dan was de paniek een half jaar geleden overdreven en de euforie van vandaag ook.

En dan de tweede hype, die het al wat langer volhoudt, die van de opwarming van de aarde. Daar zit ook de klad in en niet alleen als je naar buiten kijkt. In de Verenigde Staten geloofde eerst 73% in de opwarming, nu nog 65 procent. Zorgen zijn er in soorten en maten en de zorg om het klimaat moet het afleggen tegen de zorg om een baan.

Over zes weken begint de Klimaatconferentie in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar de grote landen afspraken moeten maken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het wordt een gegoochel van getallen, graden, en scheikundige formules. Aan de ene kant de economie (de schoorsteen moet roken) en aan de andere kant het milieu (van de wind kunnen we wel leven). Hier trekken de broeikas-boekhouders de grens tussen goed en fout.

Intussen zag ik vorige week op een frisse avond in het centrum van Breda de mensen lekker genieten op hun elektrisch voorverwarmde terrassen.

Volgende hype zie je ze denken.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »