Jaap's Column

Het lijkt of de huizenprijzen zes keer per kwartaal dalen….

Elk kwartaal komen drie banken, twee makelaars en het kadaster met prijsdalingen van de woningmarkt. Daardoor lijkt het dat de prijzen van de huizen zes keer in de drie maanden dalen, maar zo is het toch niet. Het zijn zes keer dezelfde cijfers.

 

Ik hoorde vorige week een opmerkelijk bericht. Een neef had na een scheiding z’n huis verkocht. Normaal neem je dat voor kennisgeving aan, maar nu kijk je daar toch van op.

‘Voor hoeveel?’

‘275.000’

Nou, niet eens zo gek. Het gaat om een stevig rijtjeshuis in de omgeving van Eindhoven. Niet onaardig, niks bijzonders.

‘Voor hoeveel had hij het gekocht?’

‘Ik dacht in 2005, voor 245.000, maar toen moest hij er geloof ik nog een badkamer en een keuken inzetten. Als je de kosten koper meerekent, speelt hij zo’n beetje quitte.’

Dat verbaasde me. Ik hoor elk kwartaal zes keer van drie banken, twee verenigingen van makelaars en het Kadaster dat de prijzen van huizen wéér gedaald zijn. En als je even niet oplet doen wat kleinere banken zoals Delta Lloyd of SNS, ook nog een duit in het zakje. En zo tegen het eind van het jaar komen ze met hun voorspellingen over 2013 en 2014. De ING weet nu al dat de prijzen in 2013 met 7% dalen en in 2014 nog eens met 5 %.
In januari krijgen we dan weer van zes kanten de dalingen van het afgelopen jaar, in april de dalingen van het eerste kwartaal en rond de zomer verbaas je je erover dat verkopers nog geen geld toe hoeven te geven, om van hun woning af te komen. Hoe komt die neef aan die 275.000 euro?

Nou, dat komt eigenlijk omdat de consumenten maand na maand, inmiddels jaar na jaar, op dezelfde cijfers getrakteerd worden. Als de woningprijzen, vergeleken met een jaar eerder, in juni met 7 % gedaald zijn, kan je er donder opzeggen dat ze dat in juli ook zijn. Dat is geen nieuwe 7 procent,  maar dezelfde. Dat kan ook niet anders, anders zou het huis van m’ n neef op dit moment niet ongeveer hetzelfde opleveren als 7 jaar geleden.

Ik vind het onbegrijpelijk dat banken en makelaars niet om de tafel gaan zitten om eens iets aan de voorlichting rond de prijzen van de woningmarkt te gaan doen. Door de wildwest over de prijsdalingen, denken potentiële kopers dat ze elke dag dat ze wachten, 1000 euro goedkoper uit zijn.
Dat is toch niet in het belang van de banken en de makelaars?

Of toch wel?

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »