Jaap's Column

Die 75.000-grens bij ontslag komt er echt niet!

Minister Donner is er eindelijk uit met de bonden: werknemers die 75.000 euro of meer verdienen mogen ontslagen worden met een vertrekregeling van maximaal een jaarsalaris. Vier redenen waarom dit plan nooit wet zal worden.

1) Omdat de ontslagregeling in geen verhouding staat tot die van mensen die iets minder verdienen.

Voorbeeld: iemand die 55 jaar is, 75 000 euro verdient en 20 dienstjaren er op heeft zitten, krijgt 75 000 euro uitgekeerd. Eenzelfde werknemer die een salaris van 70 000 euro heeft, krijgt bij ontslag de oude kantonrechtersregeling. Hij heeft recht op 180 000 euro. Tweede Kamer of Raad van State zullen dit nooit laten passeren.

2) Uiteindelijk zullen de vakbonden zich ook tegen het plan keren.

Achterliggende gedachte van kabinet en werkgevers is dat de komende jaren steeds meer mensen de grens van 75 000 euro bereiken. Nu zijn het nog maar 500 000 mensen, maar straks een miljoen en dan wordt het voor werkgevers echt interessant. Vakbonden gaan eisen dat die grens steeds naar boven opgeschoven wordt; dat betekent het einde van het plan.

3) Van het plan gaat de suggestie uit dat het grootverdienen begint bij een inkomen van 75 000 euro.

Uiteindelijk zullen de leden van de Tweede Kamer zich realiseren dat dat helemaal niet het geval is. Zij verdienen al ruim 20 000 euro méér dan de 75 000 euro hebben nog een mooie inkostenregeling ook. Toch voelen ze zich allerminst rijk en moeten net als de meeste andere mensen letten op hun uitgaven. En wat gaat er met hun eigen wachtgeld gebeuren? Dit wordt te moeilijk om uit te leggen.

4) De weerstand komt niet alleen van de 75 000-plussers.

Sterker: de weerstand komt vooral van de jongere mensen die er naar op weg zijn. Denk aan leraren, salesmanagers, iets hogere ambtenaren...Nee, die 75 000 euro grens is echt een losse flodder. Geen zorgen.

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »