Jaap's Column

De inflatie, waar je op kon wachten

Het duurt eventjes, een jaar of tien ongebreideld geld in de markt pompen, maar dan heb je ook wat: inflatie.

Zeker de afgelopen twee jaar lijkt het geld niet op te kunnen. De regering pompt het gewoon op, geld als water.  Daarmee worden allerlei boze burgers, bedrijven en instellingen besproeid.  Het miljoen van vroeger is nou het miljard, het maakt niets meer uit, we kunnen gratis lenen. De studiebeurs wordt weer ingevoerd, de jeugdzorg wil miljoenen extra, de boeren worden uitgekocht, het onderwijs wil meer geld, de windmolens draaien op subsidie, de achterkleinkinderen van de toeslagenslachtoffers worden óók gecompenseerd. Zuinigheid geldt alleen de AOW.
Maar omdat de meeste andere Europese landen ongeveer hetzelfde doen, moet al dat extra geld wel gevolgen gaan krijgen. Het is inmiddels gekropen in de beurskoersen, in de koopwoningen, in de tegoeden van de grote bedrijven. Het tolt rond in de economie, aangevuld met de miljarden uit de drugshandel.
Maar het geld is niet afgekomen op de gemiddelde, niet al te boze burger. Tenminste, dat blijkt uit een opgave van de ING, dat 90 procent van hun klanten geen groter tegoed heeft dan 25.000 euro. Van een Rabobank hoorde ik een soortgelijk geluid.
Het is juist deze 90 procent die zich geregeld heeft afgevraagd of dat gratis geld, niet ooit terugbetaald moet worden, zoals hun eigen lening of hypotheek? En gaat dat extra geld niet voor inflatie zorgen, zoals deze 90 procent altijd leerde op school.
Het antwoord op die veronderstellingen kun je momenteel vinden bij de benzinepomp, de supermarkt of het restaurant. Met 100 euro doe je niet veel meer.
Volgens de Centrale Banken, officieel de waakhonden van de inflatie, zijn de prijsstijgingen maar tijdelijk. Maar inflatie kan nooit tijdelijk zijn, die 5 of 6 procent van nu, gaat er nooit meer af.
Hoe gaat het nu verder met de economie? De overheden gaan hier en daar pleisters plakken, maar veel zal het niet helpen. De lonen zullen iets stijgen, uiteindelijk gaan de rentes ook omhoog. De groei van de economie zal stagneren, de overheid zal moeten bezuinigen en die 90% zal merken wat ze al voelden: geld is niet gratis..

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »