Jaap's Column

Cum laude bij artsenstudie afgeschaft, maar hoeveel stress geeft straks een volle wachtkamer

Een universiteit in Amsterdam schaft de cum laude af voor excellente studenten geneeskunde. Dit om de prestatiedruk te verminderen. Maar hoeveel druk geeft straks een drukke praktijk, een volle wachtkamer, een loeiende sirene?

Eerder had de VU in Amsterdam al de rapportcijfers afgeschaft. Hoe de vorderingen van de studenten dan precies bijgehouden worden, is me niet helemaal duidelijk.  Maar de reden was dat zoveel studenten bezwijken onder de druk van het moeten presteren. Voor cum lade heb je veel achten nodig en een enkele zeven kan ook nog door de beugel. Maar de cijfers zijn verdwenen, cum laude ook, probleem opgelost.
Het is een tendens die al jaren geleden in het lager onderwijs is begonnen. Eerst had je een acht, of een vijf als het wat minder was. Daarna werd het goed, of ‘bijna voldoende’.  Omdat dat ook weer te pittig was,  kreeg je ‘Jeroen doet goed z’n best”, of Jannie let goed op en is altijd aanwezig.’  Positief blijven. 
Het ‘blijven zitten’, zeer stressvol weet ik uit eigen ervaring, is al jaren in de ban.  ,,Jaap blijft zitten, dus gaat van school", bitste rector Van Dijk me ooit toe. ,,Succes verder."
De fröbelschool is inmiddels uitgebreid tot groep acht. Nu kwam onlangs opnieuw aan het licht dat de leerprestaties op de lagere school ver onder de maat waren. Nu komt er een beleidsplan om dat recht te breien, maar zonder een beetje drang en stress gaat dat niet gebeuren.
De VU in Amsterdam leidt artsen op. Die studenten hebben voor een lastig beroep gekozen. Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan. Als uit de studie blijkt dat je misschien wel de kennis kunt vergaren, maar niet de kracht hebt om het vak uit te oefenen, hoor je niet thuis op de opleiding.  Geen cijfers geven, cum laude afschaffen, lost de problemen van de vele burn-outs, niet op. Een arts in de praktijk ontmoet in één week meer stress,  dan tijdens z'n hele studie. Het is niet voor niets dat er zoveel jonge mensen met hun artsenpraktijk stoppen.
De opleiders van de VU zouden moeten kijken naar de onderliggende problemen. Gaat het hier om als prinsesjes en prinsjes opgegroeide studenten, die voor het eerst een tegenslag ontmoeten?  Zijn hun vaardigheden na de middelbare school misschien onvoldoende om een artsenstudie af te ronden? Zou een betere selectie aan de poort, ook op de punten van doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden, niet veel problemen kunnen voorkomen?
Kom op, een beetje meer pit bij de VU kan geen kwaad. 

 

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »