Jaap's Column

Bijna 100 miljard naar Europa en de sprinters krijgen een plaszak…

In sprinttreinen moeten passagiers hun behoefte doen in een soort moderne plastic zak, de plaszak, omdat er geen geld is voor WC’s. Hoe kun je dan uitleggen dat Nederland voor 98 miljard euro garant staat voor de schulden van zuidelijke Euro-landen?

Natuurlijk, die WC’s moeten betaald worden, die 98 miljard voor het Europese noodfonds voorlopig niet. Pas als Griekenland, Spanje of Italië niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen en hun leningen niet terugbetalen, komt de echte rekening. Vergelijk het met een vader die garant staat voor een hypotheeklening van een van z’n kinderen. Pas als de zoon werkloos wordt of de dochter gaat scheiden, kan het zijn dat de ouders moeten bijpassen. Het is niet zeker, maar het kan heel goed. De hypotheekbank heeft niet voor niets om een extra garantie gevraagd. De financiering was al kantje boord.Als een vermogende vader heeft ons parlement bijna geruisloos ingestemd met een garantie voor drie of vier Euro-kinderen die slecht bij kas zitten, omdat ze op te grote voet hebben geleefd.

Over het bedrag van 98 miljard kun je je geen enkele voorstelling maken. Of misschien toch wel. Het is bijna twee maal zoveel als heel Nederland jaarlijks uitgeeft aan ziektekosten of onderwijs. Voor dit bedrag kun je per Nederlander de belasting gedurende twee jaar met 2000 euro verlagen, het entreegeld voor alle bioscopen en theaters afschaffen, het persoonsgebonden budget handhaven en elke coupé van een spinter van een luxe toilet voorzien.

Het is niet voor niets dat de parlementariërs onlangs in betrekkelijke stilte de garantie van 98 miljard euro hebben goedgekeurd. Ze hopen dat het bij hun kiezers niet helemaal goed doordringt om wat voor soort bedragen het gaat. Daar zijn ze in geslaagd, gezien het feit dat op dezelfde dag dat Nederland zijn faillissement ondertekende, de huisartsen demonstreerden voor een hoger inkomen. Een bedrag van 98 miljard is inderdaad te veel om je er zorgen om te maken. Dat kan je het beste wegstoppen, zeker als instituten als ECB, IMF, DNB, of welke andere afkorting dan ook, er nog eens vele tientallen miljarden bij doen. Waar zouden die toch allemaal vandaan komen. Uit een drukkerij?

De mensen in het land denken nog in honderdjes en duizendjes, hun vertegenwoordigers in het parlement in miljarden. Die kloof is te groot.

Meer Columns

07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
30 Jul 22
In het hotelwezen is persoonlijk contact en charme alleen nog iets van de website
15 Apr 22
Cum laude bij artsenstudie afgeschaft, maar hoeveel stress geeft straks een volle wachtkamer
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »