Jaap's Column

Bij de redding van Cyprus houdt het even helemaal op….

De jongste redding van de euro, door Spaanse en Italiaanse banken aan het infuus van het Europese noodfonds te leggen, haalde nauwelijks de voorpagina’s van de populaire kranten. De hoofdredacteuren hebben er een eenvoudige reden voor: dit is niet meer uit te leggen.

Premier Rutte schilderde lijsttrekker Roemer van de SP onlangs af als iemand die op het Haagse Binnenhof een geldautomaat plaatst, waar iedereen gratis kan pinnen. Daarmee wilde hij aangeven hoe slecht zijn concurrent op de schatkist zou letten, als hij in september aan de macht zou komen. Het was een mild soort verkiezingsretoriek. De komende weken zal Rutte nog wel een tandje bijzetten.

Toen hij een kleine week later aanschoof bij een Europees topoverleg, keek hij echter verbaasd op dat het idee van zo ’n flappentap met gratis geld, toch breed ingang had gevonden. Eigenlijk, zo bleek al snel, wilden Spanje, Italië en ook Frankrijk, een Europese geldautomaat, waaruit hun noodlijdende banken konden pinnen wat ze nodig hadden. Rutte schrok misschien wel van het voorstel, maar kon het niet meer tegenhouden. De SP maakt niet alleen school in Nederland, maar in heel Europa.

Intussen begrijpen de kiezers niets meer van deze financiële crisis. Ze moeten zuinig zijn van De Nederlandsche Bank, maar juist kopen van de economen. De overheid moet bezuinigen, maar dan ook weer de groei stimuleren. Het heeft iets van het zinloos rondpompen van geld.

Het redden van de euro is voor veel kiezers nog onbegrijpelijker. Eerst moet Griekenland gered worden, dan Ierland, Portugal, Spanje, Italië. En nu zelfs Cyprus, waar de economie in handen blijkt te zijn van Russische avonturiers.

De hoofdredacteuren hebben het goed begrepen. Bij Cyprus houdt het incasseringsvermogen van de Nederlandse lezers echt op. Ze wisten niet eens dat het land bij Europa hoorde en toch mogen ze mee pinnen.

Ze gaan gewoon op de SP van Roemer stemmen. Die zet tenminste zo’n pinapparaat op het Binnenhof!

Meer Columns

26 Jul 23
Goed voor de werkgelegenheid, is een achterhaalde politieke dooddoener
24 May 23
Die 4,5 jaar voor het nieuwe pensioenstelsel, hebben we alleen al nodig om het te begrijpen…
07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »