Jaap's Column

Bangmakerij pensioenen werkt totaal averechts

Om een verhoging van de AOW-leeftijd mogelijk te maken, hamerde de regering jarenlang op de kwetsbaarheid van de pensioenen. Nu blijkt het middel erger dan de kwaal. De AOW-leeftijd is weliswaar omhoog, maar het vertrouwen in de toekomst is verdwenen.

De afgelopen drie kabinetten hebben zich het hoofd gebroken over de AOW-leeftijd, die linksom of rechtsom naar 67 jaar moest. Om draagvlak te creëren, moesten ‘de mensen in het land’ ervan overtuigd worden dat zonder de verhogingen de pensioenen echt onbetaalbaar zouden worden. Daartoe hebben ze welbewust bakken pessimisme over de houdbaarheid van de pensioenen  over de bevolking uitgestort. Alle middelen waren geheiligd om de mensen rijp te maken voor een hogere AOW-leeftijd. Zelfs hun kinderen werden erbij gesleept. Zij zouden het slachtoffer worden als hun ouders niet wat langer zouden doorwerken.

De campagne ‘weg met ons pensioen’, is volledig geslaagd. Geruisloos gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Er is niemand meer die gelooft dat ons stelsel het sterkste ter wereld is. Er is ook niemand meer die denkt dat z’n pensioen nog ooit opgetrokken zal worden, wat de inflatie ook zal zijn. Al staat de Amerikaanse beurs, waar alle pensioenfondsen beleggen, op het hoogste punt ooit.

Maar de bijverschijnselen van de ogenschijnlijk zo succesvolle campagne hebben de laatste drie regeringen niet voorzien. De mensen zijn echt gaan geloven dat hun pensioenen niks meer waard zijn, al hebben ze er 30 of 40 jaar voor betaald. Het gevolg is dat ze zijn gaan sparen voor later ‘om te redden wat er nog te redden valt.’  Samen met de dalende woningprijzen is dat de belangrijkste reden waarom mensen niks meer willen kopen en daarmee  economische groei onmogelijk maken. Woningprijzen en pensioenen zijn zaken 'van de langere termijn'.  Daarom zal in het koopgedrag van de mensen voorlopig geen verandering komen. 

Dat is de reden waarom Nederland het economisch zoveel slechter doet als Duitsland en zelfs Belgie.

De Nederlandse regeringen zochten naar draagvlak voor verhoging van de pensioenleeftijd. Dat hebben ze en ze krijgen er een recessie gratis bij.

Meer Columns

07 Nov 22
Deeltijd is een fiscaal gestimuleerde ramp
30 Jul 22
In het hotelwezen is persoonlijk contact en charme alleen nog iets van de website
15 Apr 22
Cum laude bij artsenstudie afgeschaft, maar hoeveel stress geeft straks een volle wachtkamer
Meer Column artikelen »
Teksten

Teksten

Het is mijn uitdaging om van ingewikkelde onderwerpen als hypotheken, pensioenen of belastingen zo toegankelijk mogelijke publieksinformatie te maken. Toegankelijker dus dan de bijsluiters van financiele producten en duidelijker dan de adviseur kan uitleggen. Ik publiceer elke zaterdag in het Algemeen Dagblad....

Lees meer »
Advies

Advies

Honderden bedrijven sturen dagelijks persberichten. Omdat ze met een nieuw product komen, willen laten weten dat ze trots zijn op hun mooie jaarcijfers of omdat er een nieuwe directeur benoemd is. Maar waarom is de respons vaak zo gering?Dat komt omdat veel persberichten  onduidelijk zijn geschreven; de kernb...

Lees meer »

Vraag & Antwoord

  • De lening voor je mobieltje gaat naar de BKR!

    Waarom zijn de prijsverschillen tussen mobieltjes zo groot. Sommigen kosten 800 tot 1000 euro, maar andere krijg je bijna gratis, met soms een kleine bijbetaling, terwijl die ook van de bekende merken...

  • Lees antwoord »